Objavljeno

Broj žena koje zadržavaju djevojačko prezime u porastu

Tradicionalna praksa preuzimanja suprugova prezimena nakon udaje doživjela je porast popularnosti u osamdesetima i devedesetima, no prema najnovijim statistikama taj trend opada.

Udio žena koje zadržavaju vlastito prezime nadišao je i period sedamdesetih, no za razliku od tada, odluka je danas manje politički obojena. Za mnoge je žene, ističu sociolozi/ginje, zadržavanje djevojačkog prezimena izgubilo značaj u definiranju vlastite nezavisnosti i simboliku feminističkog čina.

Prema Googleovim anketama, u posljednjih nekoliko godina čak 20% žena zadržalo je djevojačko prezime nakon udaje, a dodatnih 10% odabralo je treću opciju, poput nadodavanja suprugovog prezimena na djevojačko.

Za usporedbu, u sedamdesetima je taj postotak iznosio 17%, opadajući u konzervativnim osamdesetima na 14%, da bi u devedesetima ponovno porastao na 18%. Istraživanje je također otkrilo da žene s većim prihodima češće zadržavaju djevojačko prezime.

Analiza najava vjenčanja objavljenih u New York Timesu (koja obuhvaća manje reprezentativnu grupu žena) otkriva sličan uzorak: prošle godine 29,5% zadržalo je djevojačko prezime, što je porast u odnosu na 2000. godinu s 26% te 1990. sa 16,2%.

Feministkinja Lucy Stone podigla je prašinu zadržavši djevojačko prezime nakon udaje 1855. godine, a politički otpor prema toj praksi nastavio se desetljećima poslije. Amerikanke u sedamdesetima nisu mogle glasovati, upravljati bankovnim računom ili dobiti putovnicu bez muževa prezimena.

Na iznenađenje sociologa/kinja i boraca/kinja za rodnu ravnopravnost, žene su u narednim desetljećima, unatoč obrazovanju, karijeri, kontracepciji i kasnijoj udaji, sve češće odbacivale djevojačko prezime.

„Pritisak je ogroman“, kaže Laurie Scheuble, sociologinja sa sveučilišta Penn State, „to je najsnažnija rodno određena društvena norma koju potičemo i očekujemo.“

Scheuble zaključuje kako je renesansa djevojačkih prezimena vjerojatno uzrokovana većom stopom žena koje pohađaju fakultet (u odnosu na muškarce), slavnim uzorima i sve češćim običajem zajedničkog života prije braka. [S.M.] TheNewYorkTimes


Povezano