Objavljeno

Jednake plaće muškarcima i ženama tek za 70 godina

Diljem svijeta žene i dalje zarađuju manje od muškaraca i obavljaju većinu neplaćenog rada, a prema izvješću međunarodne organizacije Oxfam rodna jednakost daleko je od realnosti, kako u bogatim, tako i u siromašnim zemljama, te zatvaranje rodnog jaza u prihodima ovim tempom možemo očekivati tek za 70-ak godina.

„Interakcija između ženskog plaćenog i neplaćenog rada jedeno je od ključnih, a istovremeno najzanemarenijih sistemskih problema u ekonomskoj politici“, stoji u izvješću koje se izravno obraća liderima zemalja G20.

Kada bi ženski rad bio plaćen u istoj mjeri koliko i muški, ostvarili bismo i ekonomsku i socijalnu korist. Primjerice, BDP SAD-a porastao bi za 9%, eurozone za 13%, a Japana za 16%.

Kao domaćin ovogodišnjeg sastanka zemalja G20, koji će se održati u studenom ove godine, Australija ima jedinstvenu mogućnost pritisnuti G20 da ostvari svoja obećanja o inkluzivnom rastu i zapošljavanju koje je koristiti ženama jednako kao muškarcima. Međutim, realno je reći da je politika G20 trenutno ‘rodno slijepa’, a većinu odluka donose muškarci ne obraćajući previše pozornosti na to kakve će posljedice one imati za žene.

Ne čudi stoga da iako među zemljama G20 ima onih koje su po pitanju rodne ravnopravnosti u plaćama ostvarile velik napredak, u niti jednoj od njih ženske plaće nisu dosegle 80% muške, a kamoli jednakost.

Po pitanju jednakosti plaća, situacija je najbolja u Australiji, Kanadi, VB i Indoneziji, a što se ekonomskih prilika i sudjelovanja tiče, prednjače SAD, Kanada i Australija, dok je situacija najgora u Južnoj Koreji, Italiji, Meksiku i Saudijskoj Arabiji.

Oxfam stoga poziva lidere zemalja G20 da rodnu ravnopravnost tretiraju kao prioritet, reduciraju teret neplaćenog rada i podupiru inicijative koje nadilaze sistemske barijere koje ženama onemogućuju ravnopravan položaj na tržištu rada, te osiguraju zastupljenost žena pri donošenju odluka na najvišim razinama.

Da bi osigurali ženska ekonomska i socijalna prava, lideri zemalja G20 moraju rodnu neravnopravnost tretirati kao sistemski problem, podupirati UN-ove procese za razdoblje nakon 2015. godine, uključujući i rješavanje problema ekstremne ekonomske nejednakosti, zagovarati rodno ravnopravnu fiskalnu politiku, dokinuti rodnu diskriminaciju na radnom mjestu, rodni jaz u plaćama i segregaciju zanimanja, te razvijati politike zapošljavanja koje će rezultirati boljim poslovnim prilikama za žene.

„Australija se zalaže da fokus ovogodišnjeg G20 sastanka bude ekonomski rast. Ako je tako, rodna jednakost mora biti faktor. Ne možete očekivati ekonomski rast bez prepoznavanja uloge žena u ekonomiji“, zaključila je dr. Helen Szoke, izvršna direktorica Oxfama Australia. [I.Š.] TheGuardian/BrisbaneTimes


Povezano