Objavljeno

SDP u upravama javnih tvrtki nije sklon ženama

Najavljujući svoj prijedlog izmjena Zakona o izborima zastupnika u Saboru iz SDP-a su otkrili kako taj prijedlog uz preferencijalno glasovanje, predviđa i odredbu po kojoj bi se izborna lista na kojoj je manje od 40% žena smatrala nevažećom. No, dok sve stranke u Hrvatskoj nastoji prisiliti da na listama imaju 40 % žena, SDP se baš i ne drži tih visokih standarda tamo gdje može odlučivati o zastupljenosti žena na vodećim pozicijama.

Koalicijska Vlada predvođena SDP-om nije se baš iskazala u imenovanju žena u nadzorne odbore i uprave javnih poduzeća, a još manje na prve pozicije u tim tijelima. 

Podaci Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) otkrivaju da je 1. prosinca u 52 poduzeća koja država u potpunosti nadzire postotak žena u nadzornim odborima i upravama bio daleko ispod 40%. U Vladi su nešto skloniji imenovanju žena u nadzorne odbore, odnosno daju im posredničke funkcije između vlasnika i uprava, nego tomu da im prepuste upravljanje državnim tvrtkama. Čelne pozicije u oba tijela, i nadzornom odboru i upravi, u pravilu ne povjeravaju ženama, takvi su slučajevi tek izuzeci i najviše ih je u društvima iz resora Ministarstva financija.

Od 291 mjesta u nadzornim odborima državnih tvrtki Vlada je na njih tek 56 imenovala žene, što je tek 19,6%. U upravama tih poduzeća od 104 člana njih 17, odnosno 16,34% su žene. Zanimljivo je da je Vlada na čelo nadzornih odbora i uprava imenovala po osam žena, što znači da tek u 15% slučajeva ta tijela vode žene. 

Državne se tvrtke tako po zastupljenosti žena ne razlikuju puno od onih u privatnom sektoru. Nedavno je istraživanje na 500 najvećih društava u Hrvatskoj pokazalo da je zastupljenost žena u upravama dioničkih društava u Hrvatskoj 17,32%. U  nadzornim odborima situacija je nešto bolja te udio žena u njima iznosi 21,69%.

Europska komisija odlučila je podzastupljenost žena riješiti prijedlogom zakona čiji je cilj da u upravama tvrtki koje kotiraju na burzi bude barem 40% žena. Ipak, posljednjih godina u zemljama članicama raste broj žena u upravama tvrtki. Najviše žena u upravljačkim strukturama trgovačkih društva ima Latvija i to 31,3%, a slijedi je Francuska gdje je udjel 30,4%, dok je u Finskoj, koja je na trećem mjestu, udio žena u 28,6%. [J.M.] Novilist


Povezano