Objavljeno

Javno mišljenje o sposobnostima žena mijenja se na bolje

Foto: Tim Gouw, Unsplash

U posljednjih sedamdeset godina, promijenilo se mišljenje o ulozi žene u društvu. Prema istraživanju Američkog psihološkog društva (APA) na žene se danas gleda kao jednako ili čak više sposobne od muškaraca.

Navedeno istraživanje ispitivalo je mišljenje javnosti o karakteristikama žena unutar tri kategorije – zajedništvo (osjećajnost, suosjećanje), agilnost (ambicija, agresija) i sposobnost (inteligencija, kreativnost).

Najznačajnije promjene u odnosu na 1946. godinu vidljive su u mišljenju o sposobnosti žena. Tako je 1946. godine samo 35% ispitanika smatralo da su muškarci i žene jednako inteligentni, većinom iznoseći mišljenje o dominaciji muškaraca u tom polju. S druge strane, 2018. godine 86% njih misli da nema razlike u inteligenciji između spolova, a među onima koji misle da razlika postoji, veći dio (9%) prednost daje ženama.

Trenutni stereotipi idu u korist ženama pri zapošljavanju jer je sposobnost ključna vrlina pri odabiru kandidata,” navodi Alice Eagly, psihologinja i jedna od autorica studije.

Njezin stav potkrepljuju i brojke. U posljednjih sedamdeset godina, udio žena na tržištu rada povećao se sa 32% na 57%, a udio muškaraca smanjio s 82% na 69%. K tome, žene danas prednjače po broju doktorata, magisterija i drugih priznanja.

S druge strane, stav o tome kako su muškarci agresivniji i ambiciozniji od žena nije se mnogo promijenio, dok se slika žena kao osjećajnijih i obazrivijih dodatno učvrstila tijekom godina.

“Slika žene kao osjećajne, a muškarca kao poduzetnog nije izblijedjela od 1940-ih usprkos pozitivnom promjenama o shvaćanju rodnih uloga.”, navodi Eagly. Dodaje kako upravljačke uloge u poslovnoj sferi zahtijevaju više asertivnosti, agresivnosti i ambicije, osobina koje se i danas u većoj mjeri pripisuju muškarcima.

Žene su sklonije pozicijama gdje su važne socijalne vještine i koje doprinose dobrobiti društva“, kaže Eagly.

Usprkos pozitivnim promjenama, socijalni psiholog Peter Glick koji istražuje rodnu neravnopravnost, upozorava da navedene promjene ne označuju kraj diskriminacije žena, prenosi livemint. Napredak na jednom polju često prati nazadovanje na drugom. Premda vlada mišljenje da su žene jednako sposobne kao muškarci, i dalje ih se ne smatra dovoljno asertivnima za dodjelu vodećih uloga. [V.M.] ScienceDaily


Povezano