Objavljeno

Razbijanje ‘muške kutije’

‘Muška kutija’ (The Man Box) relativno je novi izraz koji označava rigidni skup kulturoloških ideja o muškom identitetu. Radi se o društvenim okvirima koji su muškarcima nametnuti kao ideja ‘muškosti’. Dječaci i muškarci koji se nalaze unutar ‘muške kutije’ pod pritiskom su okoline da poštuju određene norme ponašanja. One uključuju samodostatnost, ‘snažno’ ponašanje, atraktivan fizički izgled, poštivanje rodnih uloga, heteroseksualnost, seksualnu moć i korištenje agresije prilikom rješavanja sukoba.

Upravo na ovu temu koncentrirali su se autori izvješća ‘Razbijanje muške kutije’ koje je Promundo, organizacija koja se bavi suzbijanjem rodno uvjetovanog nasilja kroz uključivanje dječaka i muškaraca, proveo u suradnji s Axeom, brend kozmetičkih proizvoda za muškarce kompanije Unilever.

Zanimljivo je istaknuti kako je Axe do prije samo dvije godine slovio kao jedan od vodećih brendova u poticanju seksizma i mačizma, a svojim su kampanjama i oglašivačkom politikom prikupili mnogobrojne kritike. Nakon što je jedno istraživanje 2016. godine pokazalo da samo 2% njihovih reklama žena prikazuje inteligentnima, Unilever je odlučio izbaciti seksističke stereotipe iz svojih oglašivačkih praksi.

Ubrzo je Axe pokrenuo novu kampanju ‘Is It Ok for Guys?’, pokazavši tako da može pratiti liberalne korake femvertisinga, a iz svojih je reklama izbacio do tada neizostavan seksistički ton.

Ljupke čari kapitalizma

Svjesni utjecaja koji su svojim oglašavanjem imali na dječake, ali i djevojčice diljem svijeta, muškarci s vrha korporativne piramide Unilevera uhvatili su se za glave i zapitali se postoji li način da isprave ovu ogromnu nepravdu i seksizam na čijim su krilima do sada zgrtali basnoslovne iznose nekako ipak okrenu u svoju korist?

Godina je 2017., a stoga i krajnje vrijeme da Kapitalizam ispljuska svog razmetnog mačističkog sina i pouči ga dvije-tri o negativnim posljedicama ‘muške kutije’, u čijoj je kreaciji i sam aktivno sudjelovao dugi niz godina.

I to nas dovodi do istraživanja čiji su podaci očekujuće poražavajući.

Riječ je o izvještaju baziranom na anketama i razgovorima provedenima na nasumičnom uzorku mladića iz Ujedinjenog Kraljevstva, SAD-a i Meksika, u dobi od 18 do 30 godina. U istraživanju je sudjelovalo 3637 mladića. Ispitanici su, ovisno o svojim odgovorima, odnosno slaganju s određenim tvrdnjama, smješteni u dvije kategorije – one koji funkcioniraju unutar ‘muške kutije’, odnosno one čiji se muški identiteti uklapaju u društveno nametnute norme, i one koji funkcioniraju izvan ‘muške kutije’, dakle one koji svoju muževnost definiraju nevezano uz očekivanja i stereotipizaciju koju im nameće okolina.

Rezultati istraživanja pokazali su da ‘muška kutija’ ima stvarne, ozibljne i uznemirujuće posljedice na živote mladih muškaraca, ali i žena.

Muškarci koji se pridržavaju pravila ‘muške kutije’ imaju veće šansu za ugrožavanjem svog zdravlja i dobrobiti, odvajanjem od intimnih prijateljstava, odbijanjem traženja pomoći kada im je ona potrebna, obolijevanjem od depresije te će češće razmišljati o samoubojstvu. Mladići unutar ‘muške kutije’ također pokazuju veću sklonost verbalnom, fizičkom i virtualnom nasilju spram drugih mladića te seksualnom uznemiravanju djevojaka i žena, a izgledno je da su i sami doživjeli nasilje. Pokazuju i znatno veću sklonost ka rizičnim ponašanjima, poput opijanja i brze vožnje, zbog čega im je gotovo utrostručen rizik od izazivanja prometnih nesreća.

Istraživanje je podijeljeno u šest ključnih kategorija koje prikazuju negativne učinke ‘muške kutije’, a unutar svake su provedene ankete i razgovori s mladim muškarcima koji su ispunjavali ankete.

Zadovoljstvo životom i samopouzdanje

U prvom dijelu istraživanja najviše se ističe kako mladiće roditelji od najranije dobi uče da trebaju skrivati i potiskivati emocije poput straha ili nervoze, što je potvrdilo čak 47 posto ispitanika iz Ujedinjenog Kraljevstva. I dok je velika većina ispitanika pokazala da podržava ravnopravnost žena i muškaraca, uznemirujuća je brojka koja pokazuje da je pred muškarcima dalek put do oslobođenja od društvenog pritiska ‘bivanja muškarcem’ koji im se nameće od najranije dobi, a koji ih uči da ne smiju pokazivati emocije ili biti ranjivi.

Mentalno zdravlje

Ideje ispitanika o njihovoj muževnosti imaju snažne poveznice s njihovim mentalnim zdravljem. U sve tri države ispitanici koji se nalaze unutar ‘muške kutije’ imaju barem jedan indikator depresije, a pokazalo se i kako, u usporedbi s ispitanicima koji se nalaze izvan kutije, dvostruko češće imaju suicidalne misli. Ovu situaciju najbolje objašnjavaju izjave ispitanika koji su kazali kako svoje probleme uglavnom ignoriraju ili ih pokušavaju riješiti odlaskom u teretanu. Drugim riječima, ukoliko su tužni ili depresivni, mladići potiskuju svoje osjećaje i odbijaju potražiti pomoć.

“Ako netko kaže da boluje od depresije, za mene je to znak slabosti,” kazao je jedan od sudionika u fokus grupama.

Prijateljstva i traženje podrške

Vezano uz prethodnu kategoriju, mladići koji se nalaze unutar ‘muške kutije’ sa svojim se emocionalnim problemima suočavaju bez podrške okoline, zbog straha da bi pokazivanjem  ranjivosti mogli biti percipirani kao nedovoljno muževni ili kao homoseksualci. Ako i traže emocionalnu podršku, to će najčešće činiti unutar uskih ženskih krugova (poput majki ili partnerica), a vrlo rijetko će se za takvu vrstu podrške obratiti svojim očevima. Zanimljivo je i kako su ispitanici pokazali da su podršku spremniji ponuditi nego potražiti.

Zanimljivo je i kako se ispitanici koji su unutar ‘muške kutije’ češće suzdržavaju od ponašanja ili izjava koje bi ih mogle okarakterizirati kao homoseksualce, dok se u usporedbi s onima izvan kutije osjećaju ugodnije u društvu homoseksualnih muškaraca. Drugim riječima, pridržavajući se ‘muške kutije’, mladići ne žele biti percipirani kao homoseksualci, ali se osjećaju dovoljno sigurno i muževno da im prijateljstvo s homoseksualcima ne predstavlja društvenu ugrozu.

Rizična ponašanja

Mladići koji se nalaze unutar ‘muške kutije’ prijavili su i kako se češće opijaju od svojih vršnjaka, a posebno se ističe podatak da su zbog brze vožnje ili vožnje u pijanom stanju sudjelovali u gotovo trostruko više prometnih nesreća.

“Ono što sam naučio još kao dječak, a to je stereotip koji me smeta i koji je negativno utjecao na mene, jest da muškarci moraju konzumirali alkohol, a kada izlaze na partije ili u klubove, baš zato što su muškarci, moraju dovršiti bocu tequile ili vodke, moraju moći podnijeti tu količinu alkohola i moraju napiti djevojku i uzeti ju,” izjavio je jedan od sudionika fokus grupe u Meksiku.

Previše mladića povezuje pojam ‘pravog muškarca’ s redovnim opijanjem i opasnom vožnjom, a dok pokušavaju zadovoljiti ove standarde uporno riskiraju svoje živote, ali i živote ostalih oko sebe.

Fizički izgled

Polovica ispitanika slaže se s tvrdnjom da im društvo nameće ideju da muškarac koji previše vremena posvećuje svojem izgledu nije dovoljno muževan. Iako su ispitanici koji se nalaze unutar ‘muške kutije’ generalno zadovoljniji svojim fizičkim izgledom, pokazalo se kako pojam fizičke privlačnosti usko povezuju s veličinom mišića i oblikom tijela, dok individualni osjećaj za ljepotu i samopouzdanje izostaje.

Međuvršnjačko nasilje

Mladići unutar ‘muške kutije’ imaju puno veće šanse da će iskusiti, ali i počiniti neki oblik međuvršnjačkog nasilja. Čak sedam puta češće uznemiravali su svoje vršnjake putem interneta ili ih fizički napadali, a mladići iz SAD-a i UK-a šest su puta skloniji seksualnom uznemiravanju svojih vršnjaka/inja. Međutim, pokazalo se kako su mladići koji se nalaze unutar ‘muške kutije’ skloniji umiješati se i zaustaviti međuvršnjačko nasilje. Unatoč tome, ‘muška kutija’ se pokazala kao iznimno nasilno mjesto koje ostavlja negativne posljedice na same mladiće, ali i okolinu oko njih.

Zaključak

Dublja analiza potvrđuje dvije stvari: prvo, društvene norme i ideali muškosti su kompleksni, te mnogi muškarci o njima imaju kontradiktorna stajališta. Postoje prednosti bivanja unutar ‘muške kutije’, koja mladićima daju osjećaj pripadnosti i mogućnost samoostvarenja na poljima na kojima se to od njih očekuje. Ipak, kada im te iste norme govore da moraju biti agresivni, potiskivati emocije i fizički se obračunati svaki put kada im netko zaprijeti, ‘muška kutija’ od njih očekuje da se pretvaraju da su netko tko nisu. Rezultat toga je život u agresiji i usamljenosti.

Drugo jest činjenica da nije lako izaći iz ‘muške kutije’ i to nije nešto što mladići mogu učiniti sami. Svi mi, mladi muškarci i žene, roditelji, edukatori/ce, mediji, profesori/ce, intimni partneri i članovi/ce društva, moramo biti dio promjene koja će pojačati pozitivne, pravedne i nerestriktivne ideje muškosti. Uklapanjem u ograničavajuće norme ‘muške kutije’ često se postiže lažan osjećaj sigurnosti i samouvjerenosti, dok se istodobno muškarcima nameće da prikrivaju svoje nesigurnosti i želju za dubljom povezanosti, koju ‘pravi muškarci’ ne smiju otvoreno pokazivati. Upravo je zato ključno da se svi akteri društva uključe u razbijanje ove destruktivne društvene norme.

Promjene koje će plasirati društvo, pa čak i kapitalistički orijentirane tvrtke, upravo su zato od presudne važnosti za stvaranje zdravijih društvenih normi kojima će stremiti nove generacije mladića i muškaraca.

Povezano