Objavljeno

Djeca usvoje rodne stereotipe do 10. godine života

Štetne rodne stereotipe djeca usvoje već do 10. godine života, zaključak je studije nedavno objavljene u časopisu Journal of Adolescent Health, u kojoj su analizirani podaci iz različitih zemalja o tome kako djeca i tinejdžeri percipiraju svoje odrastanje kao dječaci ili djevojčice.

Istraživači su intervjuirali 450 djece u dobi od 10 do 14 godina te njihove roditelje ili skrbnike iz ukupno 15 zemalja, uključujući Nigeriju, Kinu, SAD i Južnu Afriku. U svim kulturama, pokazalo je istraživanje, mlađi adolescenti imali su “rodni oklop” koji ima dalekosežne posljedice povezane s povećanim rizikom od zdravstvenih problema, što je posebno istaknuto kod djevojčica.

“Saznali smo da 10-godišnjaci diljem svijeta imaju nešto zajedničko,” rekao je voditelj istraživanja Robert Blum sa Sveučilišta Johns Hopkins. “Iznenadila nas je univerzalnost mita o tome da su dječaci snažni, samouvjereni i vođe, a djevojčice slabe i manje sposobne.”

Jedan od glavnih nalaza je da se dječake i djevojčice uči da vode odvojene živote u ranoj adolescenciji. Roditelji u mnogim kulturama, osobito u zemljama s nižim prihodima, interveniraju kako bi minimalizirali odnose svog djeteta sa suprotnim spolom.

U toj dobi svijet se za djevojčice sužava, dok se za dječake širi. Od djevojčica se očekuje da se ne udaljavaju previše od kuće, dok dječaci slobodno istražuju okolinu bez nadzora. “To je vrlo problematično, no događa se svugdje, čak i u najliberalnijim društvima,” navodi Blum.

Nije rijetkost da su zbog pritiska tih stereotipa djevojčice izložene većem riziku od napuštanja školovanja, trudnoće i seksualnog nasilja. U nekim zemljama dječaci koji pokušaju izaći iz zadanih okvira dobivaju sankcije. Primjerice, dječaci u Delhiju naveli su da će ih roditelji fizički kazniti ako saznaju da se druže s djevojčicama. Naučeni su da u prisustvu djevojčica neće moći kontrolirati svoje seksualne nagone, objašnjava Blum, a neki od intervjuiranih dječaka čak su izjavili da je zbog tih nagona zlostavljanje djevojčica “prirodno”. New Scientist


Povezano