Objavljeno

Izvješće Europske komisije o rodnoj ravnopravnosti ukazalo na nedostatke

Godišnji izvještaj Europske komisije, objavljen početkom ožujka, ukazao je na određene pozitivne pomake, no locirao je i područja koja zahtijevaju još više angažmana, inicijativa i financijskih sredstava.

Rodni jaz, općenito u svijetu rada, ali i na visokim pozicijama se s godinama smanjio, ali još uvijek je  u izvršnim odborima prisutno manje od četvrtine žena, unatoč tome što čine gotovu polovinu radne snage. U prosjeku, za svaki euro koji je plaćen muškarcu, žena dobiva 84 centa, a jedna od tri žene žrtva je fizičkog i seksualnog nasilja.

Ostvarenje rodne ravnopravnosti nije primarno svim državama članicama, a politike ne nastoje uravnotežiti profesionalni i privatni život žena, osiguravajući primjerice dječju skrb, te time dovode u pitanje mogućnost njihovog zapošljavanja, ali i potencijalan ekonomski rast.  

EU je izdala individualizirane preporuke za svaku zemlju te iskoristila sredstva iz europskih strukturnih i investicijskih fondova za promociju zaposlenosti žena, ulaganje u obrazovni sustav i dječju skrb, dugoročnu skrb te smanjenje poreza i naknada koji ugrožavaju ulazak žena u svijet rada.

Zbog podizanje svijesti o razmjeru i ukorijenjenosti jaza u plaćama među spolovima, Komisija je 2012. godine pokrenula i Europski dan jednakih plaća, a prošle je godine osigurala 2,5 milijuna eura za osam transnacionalnih projekata koji su usmjereni na razumijevanje i smanjenje jaza. [J.J.] WomenLobby


Povezano