Objavljeno

Izjava za medije Plenuma Filozofskog fakulteta

Na plenumu Filozofskog fakulteta u Zagrebu održanom u srijedu 6. travnja, razgovaralo se o ugovoru između Filozofskog i Katoličkog bogoslovnog fakulteta (KBF), a većina je prisutnih glasala protiv spajanja tih dvaju fakulteta.

Član Akademske solidarnosti i Plenuma filozofskog fakulteta Robert Faber za Dnevnik 3. HRT-a izjavio je kako su studenti i zaposlenici fakulteta odlučili spriječiti netransparentan način donošenje ugovora o suradnji s KBF-om.

Još nije odlučeno hoće li uslijediti blokada Filozofskog fakulteta, ali je Feber naglasio kako je u ovom slučaju riječ o sprečavanju daljnje klerikalizacije obrazovanja i zaustavljanju odlaska mladih ljudi u inozemstvu

Plenum je objavio i izjavu za medije, koju ovim putem prenosimo u cijelosti:

„Nakon stavljanja cijene na obrazovanje, dolazi još jedna prijetnja autonomiji sveučilišta. Plenum se protivi izvođenju zajedničkih dvopredmetnih studija s Katoličkim bogoslovnim fakultetom zato što takvu suradnju smatramo udarom na Filozofski fakultet, ali i na cjeloukupno obrazovanje.

Ključna razlika između teorije utemeljene u kritičkoj misli i teorije ograničene dogmom čini ova dva fakulteta nespojivima. Pravna i svjetonazorska neusklađenost otvara prostor cenzuri nastavnih sadržaja, a samim time i zatomljivanju kritičke misli na Filozofskom fakultetu. K tome, uz problem nerecipročnog broja ponuđenih studija, neprihvatljiva je i potencijalna nejednakost na tržištu rada ukoliko bi došlo do sporne suradnje.

Ovu tendenciju u visokom obrazovanju smatramo ne samo napadom na sekularnost Filozofskog fakulteta i klerikalizacijom cjelokupnog obrazovanja, nego i ideološkom prisilom. Također se protivimo nelegitimnoj suspenziji prodekanice prof. dr. sc. Branke Galić te podupiremo njenu daljnu borbu za svoja prava. To je još jedan u nizu netransparentnih i autokratskih postupaka sadašnje Uprave fakulteta koje oštro osuđujemo.

Ovaj stav nije usmjeren protiv vjernika ili bilo koje druge društvene skupine, nego protiv perfidnih pokušaja elita da nepravednim ugovorom naruše zdravo funkcioniranje FFZG-a te posredno cijelog društva.

Obrazovanje nije na prodaju! Jedan svijet, jedna borba!

Povezano