Objavljeno

Plenum je, za razliku od sjednice, održan

Fotografija: N1

Profesori i profesorice Filozofskog fakulteta jutros su u 11 sati napustili sjednicu Fakultetskog vijeća, a razloge napuštanja sjednice obrazložili su u zajedničkoj izjavi koju je pred dekanom, a zatim i studentima, pročitao profesor Nenad Ivić.  

Prekid sjednice očekivani je nastavak događanja koja su rezultat protustatutarnog  djelovanja dekana Filozofskog fakulteta, Vlatka Previšića, a koja su kulminirala prošlog tjedna kada je dekan pokušao osporiti legitimitet studentskih predstavnika/ca u Fakultetskom vijeću. Podsjetimo, članovi i članice Studentskog zbora, bez kojih je rad fakultetskog Vijeća nelegitiman i nelegalan, smijenjeni su odlukom Senata sveučilišta. Senat je o raspuštanju odlučio na osnovu neobvezujućeg mišljenja Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa po kojem bi u Fakultetskom vijeću, kako bi se ispoštovala kvota, trebao sjediti jedan student/ica više.

Nedugo nakon, u prostore Fakulteta postavljeni su po nalogu dekana privatni zaštitare tvrtke Sokol Marić, koji ni na višestruke upite nisu studentima/cama i zaposlenicima/cama fakulteta pružili informaciju o tome koji je razlog njihova postavljanja. Budući da su zaštitari bili prisutni na fakultetu i u satima kada dekana nije bilo, već je tada bilo jasno da se ne radi o osobnoj zaštiti nego o manipuliranju fakultetskim prostorom. Nagađanja su se istinitima ispostavila jučer, kada je fakultet bez prethodne najave zatvoren u 18 sati, a zaštitari su na sporedne izlaze uputili studente/ice koji su se tamo zatekli.

Dekan je svoju odluku pokušao opravdati navodeći kako plenumu, istom onom tijelu od kojeg je tražio podršku za dekansku kandidaturu, nije mjesto na prostorima fakulteta i sveučilišta budući da se radi o političkom skupu. Unatoč tome, 210. politički skup uspješno se održao  na parkiralištu ispred Fakulteta, dok su po kultnoj D 7, dvorani u kojoj su se održavali svi dosadašnji plenumi, prešetavali zaštitari.

Fakultet je u svom punom  kapacitetu nastavio biti nedostupan i danas, kada je studentima zabranjen ulaz u dio fakulteta u kojem se nalaze fakultetska vijećnica,  knjižnica, referada, uprava i najveća fakultetska dvorana. Studenti/ce se tako nisu mogli obaviti u referadi obaviti upise godine i koristiti knjižnicu, a ispiti koji su se trebali održati u spomenutoj dvorani su prebačeni ili odgođeni. Iz uprave,pak, nije stiglo nikakvo priopćenje o tome zašto je rad fakulteta obustavljen. Zaštitarski punkt postavljen je na ulaz u blokirani dio zgrade, a zaštitari su uz sebe imali popis profesora kojima je ulaz dozvoljen. Prostor ispred punkta je snimala i kamera koja je, kako kažu zaštitari, „u vlasništvu fakulteta“.

Na pitanje zašto je dio fakulteta nedostupan nisu imali odgovor, ali su nas uputili na to da sve upite šaljemo dekanu. Paradoksalno je pritom da dekan na pojedine upite i molbe, poput one za rezervaciju dvorane u svrhu održavanja plenuma, ne odgovara, dok na molbe koje su upućene kao reakcije na neke njegove objave, primjerice onu da studenti više neće moći koristiti prostorije namijenjene studentskim udrugama, stiže odgovor kako je riječ o zabuni. 

Do zabune pak teško da može doći kada je riječ o stotinjak studenata/ica i nastavnika/ica koji su se oko 10 sati okupili ispred ulaza u blokirani dio fakulteta kako bi izrazili nezadovoljstvo pokušajem da se vijeće održi bez studentskih predstavnika/ca. Unatoč okupljanju sjednica je započela malo iza 11 sati, a dekan Previšić isprva nije htio dati riječ profesorima koji su htjeli istaknuti nelegitimnost sjednice. Nakon što su profesori ipak uspjeli dobiti riječ i pročitati izjavu u kojoj osuđuju takav rad vijeća, napustili su vijećnicu i tako srušili kvorum.

U izjavi koju su zatim pročitali i studentima navode u 7 točaka razloga nezadovoljstva stanjem na fakultetu, među kojima je dekanovo postavljanje zaštitara na fakultet (koje smatraju sredstvom zastrašivanja studenata), odluku senata o  raspuštanju studentskog zbora, neregularni i protustatutarni rad vijeća, lažne optužbe za politički ekstremizam, nelegalnost u radu institucije fakulteta, te činjenica da dekan uporno ignorira postupak njegova razrješenja koji je pokrenut na sjednici Vijeća koja se održala 16. lipnja.

Zanimljivo je pritom da se rektor Boras o cijeloj situaciji oglasio sa izjavom koja je informativna koliko i proročanstva iz Delfa:

„Situacija na Filozofskom fakultetu je ozbiljna. Svi elementi sustava moraju funkcionirati legalno. Moramo uzeti malo vremena i razmisliti kako se postaviti u trenutnoj situaciji.“

Ostaje za vidjeti hoće li se rektor javnosti sa suvislijom izjavom obratiti do 3. listopada, kada ističe rok koji mu je postavljen za ostavku i smjenu dekana Previšića, budući da je plenum u protivnome najavio blokadu. Teško je previdjeti što će se do tada događati, no nadajmo se da je indikativno to što je plenum, za razliku od sjednice Vijeća, uspješno održan. 

Povezano