Objavljeno

Škotska crkva dozvolit će istospolne brakove

Foto: Fernando Pendas

Svećenicima i đakonima prezbiterijanske Škotske crkve bit će dozvoljena služba na istospolnim vjenčanjima, čime će se okončati stoljetna zabrana. Skupština crkve izglasala je ovu odluku s 274 glasa za i 136 protiv.

Crkveno zakonodavstvo bit će ažurirano kako bi se uklonile reference na brak koji se odvija između muža i žene, a umjesto toga koristit će se termin “stranke.” Neki su svećenici već podnijeli zahtjev za registraciju za obavljanje istospolnih vjenčanja, od kojih su neka već i zakazana.

Zahvaljujući ovoj odluci, Škotska crkva postala je najveća denominacija u Ujedinjenom Kraljevstvu koja dopušta istospolne brakove, a njezinim je svećenicima istospolni brak omogućen već neko vrijeme. Škotska crkva je inače među prvima dozvolila i zaređivanje žena.

Scott Rennie, svećenik u središtu oštrog i dugotrajnog spora u crkvi oko zapošljavanja otvoreno homoseksualnog svećenstva, rekao je na glavnoj skupštini da mu je drago što ovaj prijedlog sada ima većinsku potporu.

Brak je divna stvar”, izjavio je Rennie. “Moj brak sa suprugom Daveom njeguje moj život i moju službu i iskreno mislim da ne bih mogao biti svećenik ove crkve bez njegove ljubavi i podrške. Uvijek je tu u pozadini. Istospolni brakovi su poput heteroseksualnih – imaju svoje radosti i žalosti, ljepote i napetosti.”

Velečasni Alistair Cook rekao je da se protivi ovoj odluci i da će nastaviti tumačiti brak kao zajednicu muškarca i žene. Smatra da to nije pitanje o kojem mogu odlučivati pojedini svećenici, već pitanje crkvene politike. [K.D.] The Guardian…


Povezano