Objavljeno

Vatikan objavio priručnik o “rodnoj teoriji” namijenjen katoličkim školama

Kongregacija za katolički odgoj objavila je priručnik naslovljen Stvorio je muško i žensko: Prema putu dijaloga o pitanju rodne teorije u odgoju (Maschio e femmina li creò. Per una via di dialogo sulla questione del gender nell’educazione).

Priručnik bi trebao pomoći katoličkim nastavnicima i edukatorima u odbacivanju ideja koje “poriču prirodne razlike između muškarca i žene” i te razlike vide “tek kao proizvod povijesnih i kulturnih okolnosti,” s čime se Vatikan, jasno, ne slaže.

“Postaje sve jasnije da smo suočeni s obrazovnom krizom, osobito u polju osjećanja i seksualnosti,” poručuje Kongregacija za katolički odgoj. U priručniku se spominju “izazovi” koje postavlja rodna teorija, a jedan od njih je “promicanje vizije društva bez seksualnih razlika, čime bi se uklonio antropološki temelj obitelji.”

Rodna teorija želi nametnuti svima jedan način razmišljanja,” kazao je kardinal Giuseppe Versaldi, a to “dovodi do kreiranja obrazovnih programa i zakona koji promiču osobni identitet i emocionalnu intimnost koja je odvojena od biološke razlike između ženskog i muškog.”

Valja spomenuti da Priručnik prepoznaje razliku između “ideologije roda”, koja navodno nastoji prikazati svoje teorije kao apsolutne i neupitne, te čitavog područja znanstvenog istraživanja roda, koje pokušava razumijeti načine na koje se seksualna razlika očituje i živi u različitim kulturama.

LGBT katolici oštro su kritizirali dokument, nazvavši ga “štetnim alatom koji će biti korišten za ugnjetavanje ne samo transrodnih osoba, već i LGB osoba.”

Francis DeBernardo, izvršni direktor LGBT katoličke grupe New Ways Ministry, rekao je da “dokument povezuje seksualne i rodne manjine s raskalašenom seksualnošću, što je zlonamjeran i pogrešan prikaz života LGBT osoba kojim se prepetuira i potiče mržnja, netrpeljivost i nasilje.”

Priručnik će biti distribuiran katoličkim školama, crkvama i drugim ustanovama diljem svijeta. The Guardian


Povezano