Milena Benini, Irena Rašeta i Marija Mihaela Perković: “Ursula K. Le Guin & feminizam u znanstvenoj fantastici”

Početkom godine svijet je napustilo jedno od najvećih imena svjetske znanstvene fantastike, Ursula K. Le Guin. Zašto ju nazivaju velikom damom znanstvene fantastike i ženom koja je promijenila književni svijet bez obzira na žanrovsku pripadnost? Kako i zašto je inspirirala generacije pisaca te ostavila trajni biljeg na feminizam u znanstvenoj fantastici i srodnim žanrovima? Tko su još strašne žene koje povezujemo s feminističkim SF-om? Panelistice Irena Rašeta, Milena Benini i Mihaela Marija Perković će se osvrnuti na svoje favorite i dati pregled feminističkog SF-a kroz povijest, s posebnim osvrtom na Ursulu K. Le Guin.

Panel će se održati nakon projekcije biografskog filma o Ursuli K. Le Guin.


Irena Rašeta je ljubiteljica znanstvene fantastike u svim njenim oblicima. Studirala je povijest i španjolski jezik i književnost u Zagrebu, prevodila knjige s engleskog i stripove sa španjolskog jezika, pisala za online i offline publikacije, a sada se bavi digitalnim marketingom i kavom. Aktivna je u SFeri, Društvu za znanstvenu fantastiku iz Zagreba, te je dugogodišnji član organizacijskog odbora najveće nacionalne konvencije, SFeraKona. Objavila je zbirku kratkih priča Cabrón, a koautorica je prve hrvatske knjige o digitalnom marketingu, društvenim medijima i sadržajnom marketingu Pobijedite internet.

Milenu Benini posebno zanimaju spekulativna fikcija, kao žanr koji zamišlja što je moguće, te ljubić, kao izrazito ženski i prezreni žanr. Diplomirala je komparativnu književnost na sveučilištu St. George u Oxfordu, a prvu je priču objavila u časopisu Sirius kad joj je bilo 14 godina. Završila je i višegodišnje obrazovanje na Centru za ženske studije u Zagrebu. Bavi se teorijom i praksom književnosti, uglavnom žanrovske, kao i prevođenjem i uređivanjem. Dobitnica je više nagrada, uglavnom za beletristiku, te po jedne za prijevod i teorijsko djelo.

Mihaela Marija Perković je 2012. godine organizirala Eurocon (europsku konvenciju znanstvene fantastike) u Zagrebu, dobitnica je nagrade Europskog društva za znanstvenu fantastiku za najboljeg promotora SF-a u Europi za 2014. godinu te nagrade “Dr. Oton Kučera”; kao najbolja volonterka u tehničkoj kulturi u Hrvatskoj u 2014. godini. Kratke priče objavljuje u hrvatskim mainstream i žanrovskim publikacijama. Njezina priča Završni ispit prevedena je na poljski i engleski jezik te je jedna od priča objavljenih u trojezičnoj antologiji hrvatske SF fikcije, Bella Proxima.


Povezano