Objavljeno

Istraživanjem potvrđeno da pobačaj ne povećava rizik od depresije

Novo istraživanje, objavljeno 30. svibnja u znanstvenom časopisu JAMA Psychiatry, u kojemu je sudjelovalo gotovo 400 000 žena, pokazalo je da pobačaj ne povećava rizik obolijevanja od depresije kod žena.

Prijašnja istraživanja već su dokazala da pobačaj ne šteti psihičkom zdravlju žena, no unatoč tome i dalje se objavljuju studije koje tvrde suprotno te se one koriste kako bi se opravdala zabrana pobačaja.

Kako bi bolje razumjeli povezanost pobačaja i mentalnog zdravlja žena, prof. Julia R. Steinberg i kolege sa Sveučilišta Maryland analizirali su podatke danskih žena rođenih između 1980. i 1994. godine. Koristili su podatke o pobačajima, porodima i receptima za antidepresive koji su zabilježeni u nacionalnom registru Danske. Ovo je prva studija koja je istražila uporabu antidepresiva i liječenje depresije u vrijeme pobačaja, a pokazala je kako se rizik od obolijevanja ne mijenja u godini prije i poslije pobačaja.

„Pobačaj ne uzrokuje depresiju. Naša saznanja pokazuju da žene nemaju veće šanse za obolijevanje od depresije poslije pobačaja nego što su imale prije,“ rekla je Steinberg.

U usporedbi sa ženama koje nisu imale pobačaj, one koje su prekinule trudnoću imaju veće šanse za uzimanje antidepresiva, ali zbog već postojećih problema, teškog psihičkog stanja ili životnih okolnosti.

Prema Institutu Guttmacher, u SAD-u se u nekoliko saveznih država potiče na “informiranje” žena o pobačaju tako da im se daju informacije koje naglašavaju negativne posljedice na psihičko stanje. S obzirom na sve veći broj zakona koji se donose diljem svijeta, a kojima je cilj ograničiti pristup ženama na pobačaj, nalazi ovog najnovijeg istraživanja pružaju važne nove dokaze koji mogu utjecat na javne politike.

Istraživanje podržava i nedavni izvještaj Nacionalne akademije znanosti u kojemu također stoji da pobačaj ne povećava rizik obolijevanja od depresije, anksioznosti i PTSP-a. [J.V.] Knowridge


Povezano