Objavljeno

Tinejdžerke koje se odluče na pobačaj imaju bolje životne šanse

U usporedbi s majkama tinejdžerkama, djevojke koje su pobacile prije 18 godine nemaju nikakve negativne posljedice koje ih prate u ranom odraslom dobu, nalazi su finske nacionalne studije. Koautor studije Oskari Heikinheimo sa Sveučilišta u Helsinkiju navodi da su takvi rezultati očekivani.

U usporedbi s djevojkama koje su odlučile roditi, djevojke koje su napravile pobačaj u većem su broju slučajeva imale bolja obrazovna postignuća i bilo je manje vjerojatno da će biti ovisne o socijalnoj pomoći u dobi od 25 godina.

Ranije studije su razmatrale vezu teen majčinstva i nižeg obrazovnog uspjeha te lošeg fizičkog i mentalnog zdravlja u odraslom dobu, no isto nisu analizirale kod djevojaka koje su se odlučile za pobačaj.

Kako stoji u studiji, u razvijenim zemljama veliki postotak svih teen trudnoća završava pobačajem, a među djevojkama starima od 15 do 19 godina u SAD-u je to 30%, u UK-u 43%, u Švedskoj 77% te u Finskoj 59%. U SAD-u su majke stare između 15 i 19 godina rodile 249,000 djece, a samo oko 50% tih majki završi srednješkolsko obrazovanje do 22 godine, u usporedbi s 90% djevojaka koje se ne odluče za porod.

U ovoj studiji, istraživači/ce su analizirali podatke 29,000 žena rođenih u Finskoj 1987 godine, a pratili su ih do 2012. godine kada su imale 25 godina. U toj grupi zabilježena su 394 poroda i 1041 pobačaj prije 18 godine života. Istraživači/ce su zatim usporedili dvije grupe međusobno i s grupom žena koje nisu zatrudnile prije 20 godine.

Rizik psihičkih poremećaja i predoziranja do 25 godine života bio je sličan za obje grupe, no u usporedbi s kontrolnom grupom, primjećeno je da su skupine u kojima je zabilježena teen trudnoća i ranije bile u ekonomski neprivilegiranom položaju te su imale viši nivo rizičnog ponašanja i prije i poslije trudnoće.

U usporedbi s djevojkama koje su rodile, one koje su napravile pobačaj imale su više ocjene u školi i dolazile iz obitelji višeg socioekonomskog statusa. Obje grupe imale su nižu razinu obrazovanja roditelja i veću potrebu za novčanom potporom u djetinjstvu od kontrolne skupine.

Heikinheimo je kazao kako mu je izuzetno drago zbog ovih rezultata jer vezano za pobačaj postoji niz miskoncepcija, osobito u američkom političkom diskursu. Istaknuo je kako je izrazito važno da i za svaku mladu ženu koja odluči imati djete društvo učini sve u svojoj moći kako bi joj pružilo šansu za nastavak školovanja te kako usluge planiranja obitelji trebaju biti pristupačne svima koji ih trebaju. [Ž.V.] Reuters


Povezano