Objavljeno

Irska ponudila odštetu ženi koja je morala otputovati kako bi napravila pobačaj

Foto: Reuters

Odbor za ljudska prava UN-a u lipnju presudio da je zbog zakona o pobačaju Amanda Mellet izložena okrutnom, neljudskom i ponižavajućem postupanju, a Irska je vlada sada odlučila da će joj, zato što je bila prisiljena tretman obaviti u Engleskoj, ponuditi kompenzaciju u iznosu od 30,000 eura.

Amanda Mellet je 2011. godine tijekom 21. tjedna trudnoće saznala da njen fetus ima nasljednu deformaciju koja bi dovela do smrti djeteta u trudnoći ili nakon rođenja, putovala u Veliku Britaniju kako bi pobacila i vratila se nakon 12 sati jer si nije mogla priuštiti duži ostanak.

Irski ministar zdravlja Simon Harris sastao se u utorak s Mellet i njezinim suprugom kako bi razgovarali o postupanju Irske u odnosu na presudu UN-a, u kojoj je istaknuto i kako je Mellet izložena “intenzivnoj fizičkoj i mentalnoj patnji”. Harris je ovaj slučaj nazvao “duboko uznemiravajućim” te potvrdio da joj je ponuđena novčana kompenzacija te omogućeno odgovarajuće psihološko savjetovanje.

“U svom zaključku slučaje gđe. Mellet, UNHR-ov odbor od države traži da izmjeni svoj zakon o pobačaju, da osigura zdravstvenim djelatnicima mogućnost da u potpunosti informiraju pacijentice o uslugama sigurnog pobačaja te da gđi. Mellet osiguraju adekvatnu kompenzaciju i osiguraju joj psihološki tretman kakav joj je potreban”, istaknuo je Harris.

Mellet je izjavila kako su isprika g. Harrisa i novčana kompenzacija za nju vrlo značajne, no nada se da će promjena zakona o kojoj govori UN za vladu biti sljedeći korak.

„Ovaj odgovor vlade svojevrsno je priznavanje štete koju ženama nanosi trenutni zakon. Vlada se sada mora složiti s presudom Odbora da Irska mora promijeniti svoje zakone kako bi osigurala da se niti jedna žena ili djevojka u budućnosti ne susretne sa sličnim kršenjem ljudskih prava“, naglašavaju iz lokalnog Amnesty Internationala pozdravljajući kompenzaciju Amandi Mellet.

Irska se do sljedećeg utorka mora izjasniti o dijelu presude koji inzistira na promjeni zakona, no budući da bi promjena zakona zahtijevala i promjenu članka ustava koji mora bit odobren referendumom, čini se da se Irska vlada neće moći obvezati na promjenu. [Ž.V.] TheIndependent


Povezano