Objavljeno

Interventna policija napala sudionike/ce Trans Pridea u Istanbulu

Unatoč zabrani održavanja nakon upozorenja utranacionalista, desetci Turaka i Turkinja okupili su se u nedjelju kako bi maršem podržali prava transrodnih osoba. Interventna policija sudionike/ce parade na trgu Taksim rastjerivala je suzavcem i gumenim metcima, kako bi onemogućila protest tijekom Ramadana.

Vlasti su zabranile održavanje ovog marša, kao i Pridea koji se treba održati 26. lipnja, a najavljuje se kao najveći u muslimanskom svijetu, iz sigurnosnih razloga nakon što su ultranacionalisti najavili da će spriječiti održavanje parada.

„Ili vi učinite što treba biti učinjeno ili ćemo mi. Poduzet ćemo bilo kakav rizik, izravno ćemo spriječiti paradu“, poručila je vlasti skupina mladih nacionalista okupljenih u skupini Alperen Hearts.

“Nogometni navijači se u ovoj zemlji mogu okupljati kad god žele. Mi smo željeli/e održati miroljubivo okupljanje. Sveti mjesec Ramadan samo je isprika. Ako poštujete Ramadan, poštujte i nas.”, kazala je Ebru Kırancı, glasnogovornica Lambdaistanbul LGBTI Solidarity Association.

Parade ponosa u gradu se održavaju od 2003. godine, a privlače desetke tisuća sudionika/ca, no i prošle ih je godine rastjerala policija.

Homoseksualnost u Turskoj nije zločin, no netrpeljivost prema LGBT osobama i dalje je raširena, čemu Erdoganova politika nimalo ne pomaže.


Povezano