Objavljeno

Inicijativa Dobrodošli pisala papi Franji povodom susreta s premijerom Oreškovićem

Povodom sutrašnjeg primanja premijera RH Tihomira Oreškovića na audijenciju kod pape Franje, Inicijativa Dobrodošli! poslala je pismo Papi u kojemu se zahvaljuje za senzibilizaciju javnosti za ljude koji bježe od ratova i nasilja te je zatražila podršku u poticanju politčke elite u Hrvatskoj da poruke dobrodošlice izbjeglicama provode u djela.

Središnja tema razgovora premijera Oreškovića i pape Franje bit će migrantska kriza o kojoj je sveti otac u nekoliko navrata javno progovarao pozivajući vjernike na toleranciju i razumijevanje.

Inicijativa Dobrodošli! papi Franji se obratila s molbom da u ime brojnih građana Hrvatske koji se protice žicama, izolaciji izbjeglica i militarizaciji humanitarne krize, u sklopu svojih mogućnosti uvjeri premijera Oreškovića da odustane od represivne politike i mjera koje se u Hrvatskoj provode prema izbjeglicama. Iz Inicijative smatraju da bi na taj način mogla biti prekinuta patnja i rizici svih ljudi koji su u potrazi za sigurnošću.

Pismo prenosimo u cijelosti:

„Poštovani papa Franjo,

povodom primanja premijera RH Tihomira Oreškovića na audijenciju, Inicijativa Dobrodošli! obraća Vam se kako bi se zahvalila na senzibilizaciji javnosti za ljude koji bježe od ratova i nasilja te zatražila podršku u poticanju političke elite u Hrvatskoj da te Vaše poruke provede u djela. Iako je u posljednjih šest mjeseci većina čelnika Europe kapitulirala pred vlastitim neutemeljenim strahom, nedostatkom empatije i ljudskosti te izigrala vrijednosti na kojima je stvorena Europa, Inicijativa Dobrodošli!, kao i mnoge druge organizacije uvjerile su se i svjedoče da postoji i drugačija, solidarna i humana Europa!

Volonteri, građani ove zemlje zabrinuti su jer ne žele pretvoriti Hrvatsku u zemlju koja izbjeglicama prijeti vojskom, koja militarizira izbjegličko pitanje, koja kriminalizira ljude i solidarnost te sramotno zatvara granice, a što je smjer u kojem su donesene recentne političke odluke. Iskustvo rata 90-tih, kao i prolaz izbjeglica kroz RH u 2015. demantira tumačenja prema kojima izbjeglice predstavljaju prijetnju nacionalnoj sigurnosti.

Inicijativa Dobrodošli! očekuje proaktivniju ulogu same Katoličke Crkve u Hrvatskoj i njenog duhovnog vodstva u zalaganju za pravo na život i slobodu izbjeglica i drugih prisilnih migranata koji dolaze u Hrvatsku i u druge europske zemlje. Od strane same Crkve u Hrvatskoj, osim pojedinačnih izdvojenih osoba i organizacija, do sada nismo uočili veći i bitan angažman da se u Godini Milosrđa vjernička pastva okrene ka ispunjenju jednog od tjelesnih djela milosrđa – ‘Putnika (stranca) primiti’. Ovim putem Inicijativa Dobrodošli! podsjeća i na Vašu izjavu prigodom posjeta izbjegličkom centru u Astalli kako ‘prazni samostani ne služe Crkvi da bi ih pretvorila u hotele i zarađivala novce. Prazni samostani nisu naši, već za Kristovo meso što su izbjeglice. Prazne samostane treba dati imigrantima.’ Srednjovjekovne crkve i samostani bili su prva mjesta pružanja utočišta i zaštite na europskom tlu, te u skladu s tim Inicijativa Dobrodošli! očekuje i da se Crkva u Hrvatskoj aktivnije uključi u iznalaženje rješenja za alternativni smještaj izbjeglica. Stoga, Inicijativa poziva na aktivniju ulogu Crkve u Hrvatskoj u širenju radosne vijesti, na propovijedanju i poticanju na djela milosrđa koja smjeraju pomoći samim izbjeglicama, kao i na međuvjerski dijalog gdje se Crkva može i treba uključiti u suradnju s Islamskom zajednicom u Hrvatskoj po pitanju pomoći subraći u nevolji, poštujući načelo prava na život i slobodu za svaku osobu, neovisno o njegovoj ili njenoj vjeri i naciji.

Vaš prijedlog da svaka župa prihvati jednu izbjegličku obitelj još nije u našoj zemlji proveden u djelo, no on ima trajni značaj kao usmjerenje za miroljubivo djelovanje u izbjegličkoj krizi. Nažalost, politika premijera Oreškovića ne slijedi smjer koji se može čuti iz Vaših propovjedi.

Stoga Vam se Inicijativa Dobrodošli! obraća da svojim autoritetom i u ime brojnih građana Hrvatske koji se protive žicama, izolacijama i militarizaciji humanitarne krize, u sklopu Vaših mogućnosti uvjerite premijera Oreškovića da odustane od represivne politike i represivnih mjera prema izbjeglicama i da prekine patnju i rizike svih onih koji su u potrazi za sigurnošću. Budite slobodni predložiti mu da se okrene izgradnji kvalitetnih životnih uvjeta i integracijskih mjera za sve one izbjeglice koje će nastaviti živjeti u Hrvatskoj te da napore uloži u stvaranje atmosfere dobrodošlice. I konačno, da se svi usmjerimo na zaustavljanje rata koji producira svo ovo zlo.“ 


Povezano