Objavljeno

Homofobnom svećniku Grad Kastav dodjeljuje nagradu za životno djelo

slunj-crkva.hr

Osuđeni homofobni svećenik Franjo Jurčević dobit će nagradu za životno djelo, odlučio je to grad Kastav. Župnik Franjo Jurčević bio je osuđen i na uvjetnu kaznu zbog rasne i druge diskriminacije.

Za nagradu ga je predložio kastavski HDZ, a Gradsko vijeće Kastva je na posljednjoj sjednici prihvatilo prijedlog većinom od 13 glasova oporbe i vladajuće koalicije predvođene SDP-om. Suzdržana je bila tek jedna SDP-ova vijećnica.

Predsjednik Odbora za izbor i imenovanja Arsen Jardas kazao je da se kastavskom župniku nagrada za životno djelo dodjeljuje zbog njegova dugogodišnjeg rada, snažne osobnosti, pristupačnosti i volje da služi svojim građanima.

Godine 2011. Jurčević je na svom blogu poticao na nasilje i iskazivao mržnju protiv homoseksualnih osoba, koje je nazvao psihopatima, a poznat je i po profašističkim stavovima.

“Osobno mi je i drago da se domoljube poistovjećuje sa ustašama jer ustaše su se doista borili samo i isključivo za slobodnu Državu Hrvatsku”.

Nakon što je osuđen za diskriminaciju LGBT osoba, Jurčević je na svom blogu napisao:

“Imam pravo misliti da je na mene izvršen od strane Riječkog Županijskog suda određeni medijski linč i sada sam ja pod teškim psihičkim stresom i vjerojatno ću morati potražiti liječnika koji mi neće pomoći da se ponovno psihički učvrstim.”


Povezano