Objavljeno

Hrvati/ce i ravnopravnost spolova (CESI istraživanje)

Nedavno provedeno istraživanje Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI), donosi šokantne podatke po pitanju rodne ravnopravnosti.

Čak 36% muškaraca još uvijek misli da je najvažnija uloga žene briga o kući i kuhanje za obitelj, 20 % ih smatra da bi trebali imati posljednju riječ u kući kod donošenja odluka, trećina se slaže da je ravnopravnost između žena i muškaraca otišla predaleko, a više od jedne trećine muškaraca bilo je nasilno prema partnerici.

Istraživanje je provedeno na uzorku od 1500 muškaraca i 505 žena u dobi od 18 do 68 godina, a rezultate je, na otvaranju konferencije Maske i maskuliniteti – rad s mladićima na nenasilju, rodnoj ravnopravnosti i zdravlju, predstavila pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, ocijenivši ih zabrinjavajućima. “Još uvijek prevladava mišljenje da je zalaganje za ravnopravnost spolova ženska tema, koja se tiče samo žena i nema nikakvu važnost i značaj kakvu imaju druge društvene teme”.

Ljubičić smatra da postoji preveliki postotak muškaraca s patrijarhalnim stavovima koji predstavljaju prepreku u ostvarivanju ravnopravnosti spolova, iako, neka recentna istraživanja pokazuju da muškarci načelno podržavaju rodnu ravnopravnost i to u natpolovičnoj većini.

“Muškarci koji zastupaju ravnopravne stavove manje su skloni nasilju, više sudjeluju u rasporedu kućanskih poslova i u brizi o djeci, te su manje skloni homofobnim stavovima”, izjavila je Ljubičić.

Mlađi obrazovani muškarci, prema istraživanju, pokazuju da se stvari ipak mijenjaju u pravcu rodne ravnopravnosti. Pri tome je od iznimne važnosti rad s mladićima na dekonstrukciji negativnih modela maskuliniteta koji dovode do toga da se oni ne uključuju u društvo, koriste nasilje, ne poštuju djevojke i žene, te ne brinu o zdravlju. [I.C.] Jutarnji


Povezano