Objavljeno

Više od polovine ubijenih žena žrtve su bliskih osoba

Prema UN-ovom Svjetskom istraživanju o ubojstvima, 50 tisuća žena diljem svijeta ubijeno je prošle godine od strane intimnih partnera ili članova obitelji. Ove brojke predstavljaju 58 posto ukupnog broja od 87 tisuća ubijenih žena, što je samo dio podataka. Preostaje 42 posto odnosno 27 tisuća žena ubijenih od strane osoba izvan kruga bliskih osoba, često zbog kulturoloških tradicija i uvjerenja.

Angela Me, direktorica UNODC-ovog odjela za istraživanje i analizu, u intervjuu opisuje istraživanje i objašnjava njegove rezultate. Deset godina sakupljani su podaci od zemalja koje su pri prijavama ubojstava bilježile odnos počinitelja i žrtve, što im je omogućilo uvid u broj ubojstava počinjenih od strane poznatih i bliskih osoba.

Istraživanje Svjetske zdravstvene organizacije pokazuje kako je velik broj tih ubojstava uslijedio nakon opetovanog nasilja. Me iskazuje kako su muškarci počinitelji ubojstava intimnih partnerica te da nema nikakvih podataka o ubojstvima intimnih partnerica lezbijki. Iako su muškarci najčešći počinitelji ubojstava zbog ponosa (ubojstvo zbog vjerovanja da je članica obitelji nekim svojim ponašanjem donijela sramotu obitelji), u toj kategoriji može se pronaći i poneka počiniteljica. Česta su i ubojstva mladenki zbog miraza (primjerice u Indiji) ili starijih žena zbog vještičarenja (primjerice u Africi, Aziji i na Pacifiku).

Uzroci ubojstava žena duboko su ukorijenjeni u kulturu i tradiciju te se ne mogu lako promijeniti. Međutim, države nastoje unaprijediti svoju legislativu kako bi smanjile broj ubojstava i nasilja nad ženama. Tako je Urugvaj 2017. prateći još 17 latinoameričkih zemalja zakonom definirao femicid, ubojstvo žene zbog njenog roda, kao posebno kazneno djelo.

Mnoge zemlje uključujući Hrvatsku imaju zakone i zakonske mjere za zaštitu od nasilja u obitelji. Iako Hrvatska nema zakonodavno registriran femicid kao takav, bilježe se podaci žena ubijenih od strane bliskih osoba ili partnera. Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova izvještava kako je u razdoblju od 2012. do 2017. od strane supruga ili bivših supruga, partnera ili bivših partnera i drugih bliskih osoba ubijeno ukupno 90 žena, a od siječnja do kolovoza 2018. ukupno pet žena. [N.S.]


Povezano