Objavljeno

Mogu li slike s ultrazvuka promijeniti ženinu odluku o pobačaju?

Časopis Obstetrics & Gynecology ovaj je mjesec objavio istraživanje o tome mogu li slike s ultrazvuka promijeniti ženinu odluku o pobačaju.

Ta se ideja prvi put pojavila 1983. godine nakon što su liječnici zaključili da su dvije žene koje su unaprijed znale da žele zadržati dijete, razvile emocije prema fetusu nakon što su ga vidjele na ultrazvuku.

Liječnici su zaključili da bi se slična emocionalna povezanost mogla razviti i kod žena koje nisu željele zadržati dijete. Ideja se održala u konzervativnim krugovima sve do danas, pa se mogu čuti izjave da više od 90% žena odustane od pobačaja nakon što vidi slike s ultrazvuka.

Iako konzervativci pokušavaju progurati zakone o obaveznom ultrazvuku u što više američkih država i prisiliti liječnike da ženama pokažu ili barem opišu slike fetusa, postoje, naravno, i druga istraživanja koja govore da ultrazvuk nimalo ne utječe na ženinu odluku o tome hoće li zadržati dijete ili ne.

Jedno takvo veliko istraživanje provedeno je u Los Angelesu na 15 574 žena koje su zatražile pobačaj. Svaka je na početku morala odgovoriti na pitanje koliko je sigurna u svoju odluku. Samo 7,4% žena je zbog pobačaja bilo potišteno ili ambivalentno te nisu bile sigurne da je to dobar izbor. Njih 42,5% ispitanih pristalo je pogledati slike s ultrazvuka.

Nakon što su ih pogledale, 98,4% njih ostalo je pri svom izboru i obavilo pobačaj. Onih 1,6 % koje su odustale od pobačaja spadale su u skupinu koja od početka nije bila sigurna u svoju odluku. Niti jedna žena koja je bila sigurna u pobačaj nije nakon ultrazvuka promijenila mišljenje.

Odluka o pobačaju svakako je teška odluka na koju utječu razni faktori – financijski, osobni, etički, pa tako i emocionalni. S obzirom na to da je samo 42,5% žena pristalo pogledati slike s ultrazvuka, jasno je da se ne bi trebalo sve žene zakonski prisiliti na to, čak i ako postoji mali broj žena koje zbog emocionalnih razloga promijeni svoje mišljenje.

Žene moraju imati kontrolu nad vlastitim tijelom i vlastitim odlukama, te ih se zbog toga nikako ne smije prisiliti da prije pobačaja gledaju ultrazvučnu sliku svoga djeteta ako to ne žele. [V.V.] Slate


Povezano