Objavljeno

Pobunjene istražuju: književnice i kritičarke (ni)su prisutne?

Promocija publikacija i razgovor o rezultatima istraživanja održati će se 10. svibnja u 19h u Beogradu KROKODILOVOM Centru za savremenu književnost.

Sudjeluju: Maja Abadžija (BiH), Ksenija Rakočević (CG), Julija Ovsec (SLO), Dara Šljukić i Nađa Bobičić.


Grupu Pobunjene čitateljke čine nezavisne književne kritičarke iz regije, koje se, osim književnom kritikom, bave i istraživanjima relevantnim za regionalnu književnu scenu. Nastoje u svome radu preispitati rodne uloge i razmatraju aktualne književnoteorijske i društvene tendencije.

Nakon 12 mjeseci rada, 6 mjeseci istraživanja i podataka iz 5 zemalja regije, istraživačice su došle do presjeka književne scene iz rodne perspektive. Tražile su i dobile (ne)očekivane odgovore na više pitanja. Koliko su zaista vidljive književnice? Da li je književna scena i dalje dominantno muško polje djelovanja? Da li su kritičarke jednako glasne kao i njihove kolege? Konačno, da li podaci potvrđuju tezu o nepostojanju nezavisne i oštre književne kritike?


Istraživanje je u potpunosti zasnovano na solidarnom, volonterskom radu i nezavisno sprovedeno, u cilju mapiranja regionalne književne scene iz feminističke perspektive.

Bosna i Hercegovina:

Crna Gora:

Makedonija:

Slovenija:

Srbija:


Povezano