Objavljeno

HGK pokrenula inicijativu za otvaranje poduzetničkog inkubatora za žene

U prostorijama Hrvatske gospodarske komore prošlog je tjedna održana konferencija naslovljena Dan kreativnih žena posvećena ženama poduzetnicama.

Odmah na početku istaknuto je kako Hrvatska gospodarska komora (HGK), kao sudionica provedbe Nacionalne strategije razvoja ženskog poduzetništva 2014-2020 i Nacionalne strategije ravnopravnosti spolova, putem čitavoga niza različitih mjera (primjerice, u 2014. godini 7752 žene prošle su 404 edukacije u organizaciji HGK), aktivno doprinosi poboljšanju položaja žena.

Dodano je i kako je HGK sufinancirala 17 inovatorica koje su osvojile preko 30 nagrada te da je 21 poduzetnici/inovatorici omogućen plasman proizvoda na svjetska tržišta.

Osim navedenog, bilo je riječi o staklenom stropu, diskriminaciji s kojom se susreću žene na tržištu rada i onoj s kojom se susreću poduzetnice, kao i problemu majčinstva žena koje su u radnom odnosu. Primjerice, za žene u EU prva je prepreka njihova dob, druga majčinstvo, dok je u Hrvatskoj situacija  obrnuta – tvrdnja je potkrijepljena statističkim podatkom koji govori kako u 55,3% slučajeva žene dobivaju otkaz zbog trudnoće ili majčinstva.

Konferencija je okupila uspješne poduzetnice koje su svojim primjerima dokazale kako se ipak može probiti na tržište, a pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić i Tajana Kesić Šapić govorile su o navedenoj problematici iz vlastitog radnog i istraživačkog iskustva.

„U našem društvu još je uvijek prisutan pogrešan stav prema ženama zbog shvaćanja i prihvaćanja njihovog privatnog života. Naime, mišljenje je kako su neke žene diskriminirane, zlostavljane i zapuštene u privatnom životu, što posljedično utječe i na negativan stav o njihovom odnosu prema poslovnom životu“, istaknula je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

Tajana Kesić Šapić, državna tajnica pri Ministarstvu gospodarstva, ustvrdila je: „Prema nekim statistikama, smatra se da žene u Europi pokreću ili su pokrenule svaki četvrti novi posao“.

Hrvatska gospodarska komora nositeljica je EU projekta Žene ambasadorice što je jedna od aktivnosti predviđena Strategijom razvoja ženskog poduzetništva i osnivanje poduzetničkih inkubatora za žene.

„Stoga, želim po prvi puta danas najaviti da je HGK pokrenula inicijativu da se prvi takav inkubator osnuje u Županijskoj komori Split, a koji će, osim besplatnog prostora, opreme i edukativnih aktivnosti, imati i program mentorstva koji će poduzetnice voditi kroz prve godine njihovog poslovanja. Ovim projektom želimo spojiti ambasadorice ženskog poduzetništva i mentorice“, istaknula je Kesić Šapić.

Pomoćnica ministra poduzetništva i obrta, Zdenka Lončar, dotaknula se pojma staklenog stropa koji predstavlja naslijeđe iz obiteljskog odgoja gdje se djevojčicama govori kako trebaju biti skromne, radišne, kako ne smiju biti agresivne, dok dječaci moraju biti borci, proaktivni, agresivni vođe. Pozvala je poduzetnice da iskoriste mogućnosti jamstva HAMAG-BICRO-a, poticajnih sredstava za samozapošljavanje HZZO-a i drugih socijalnih fondova te mogućnosti umrežavanja putem internetskih društvenih mreža, te pozvala na sudjelovanje u natječajima Poduzetnički impuls 2015. i natječaju HGK za dodjelu vaučera od 10.000 kuna za izradu kvalitetnih EU projekata.

 

Pišu: Ana Maria Filipović Grčić i Andrea Gajger

Tekst je objavljen je u sklopu temata ‘Rodna prizma za ravnopravnije društvo’ koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.


Povezano