Objavljeno

HAZU pokrenuo portal posvećen hrvatskim velikanima – zasad samo jedna velikanka

Portal Znameniti.hr pokrenule su Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti sa svojom Knjižnicom kao koordinatorom te Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba i Državni arhiv u Varaždinu. Portal je počeo s radom početkom listopada 2017.

Cilj projekta je uspostaviti temelj za okupljanje i objedinjeno pretraživanje metapodataka digitalne građe hrvatskih kulturnih, umjetničkih i znanstvenih ustanova izgradnjom portala Znameniti.hr s digitalnom građom velikana hrvatske kulture, znanosti, umjetnosti i javnog života iz različitih zbirki/repozitorija. Svrha projekta je omogućiti veću dostupnost i korištenje nekomercijalnih znanstvenih, kulturnih i umjetničkih digitalnih sadržaja istraživačima i široj javnosti

U prvoj fazi projekta na portalu su prikupljeni podaci iz zbirka četiriju ustanova koje su ujedno i pokretači projekta, a tematski su vezane uz hrvatskog povjesničara, književnika, političara i bibliofila I. K. Sakcinskog. Potom se pristupilo prikupljanju metapodataka ostalih znamenitih osoba.

U drugoj fazi izgradnje portala projektu su pristupile i ostale ustanove koje u svojim digitalnim zbirkama/repozitorijima posjeduju vrijedne priloge o znamenitim ličnostima hrvatske prošlosti i sadašnjosti: Leksikografski zavod Miroslav Krleža, Institut za etnologiju i folkloristiku te Muzej za umjetnost i obrt.

“Ovaj projekt omogućuje stvaranje zajedničkog pretraživačkog mehanizma pristupu građe i stoga se radi o inovaciji u području digitalne ponude hrvatskih umjetničkih i kulturnih institucija,” istaknula je koordinatorica projekta Vedrana Juričić. “Nekomercijalni kulturni i umjetnički sadržaji u Hrvatskoj nisu dovoljno zastupljeni na internetu te bi ovo bio jedan od načina da se predstave i približe javnosti i to putem najraširenijeg medija današnjice.”

Portal trenutno sadrži 6511 digitalnih zapisa koji se, osim na Kukuljevića, odnose na još 34 hrvatska velikana, a među njima je samo jedna žena – Ivana Brlić Mažuranić. Na naš upit hoće li s vremenom još žena biti uključeno u bazu, dobile smo odgovor da su u planu: Dora Pejačević, koja obilježava 95 godina smrti; Ana Katarina Zrinski, koja obilježava 345 godina smrti; i M. J. Zagorka, koja obilježava 145 godina rođenja.

Iz HAZU-a su ranije objasnili da je riječ uglavnom o onim povijesnim ličnostima kojima u 2017. padaju okrugle godišnjice života ili smrti, a o kojima postoji digitalizirana građa, te da će se portal u 2018. nadopuniti građom o drugim hrvatskim velikanima kojima padaju okrugle životne obljetnice.

 

Povezano