Objavljeno

Haška presuda prepoznala prisilnu trudnoću i brak kao ratne zločine

Foto: inmediahk/flickr

Prisilna trudnoća i prisilni brak međunarodno su priznati kao ratni zločini nakon presude bivšem djetetu-vojniku Dominicu Ongwenu na Međunarodnom kaznenom sudu u Haagu.

Ongwen, koji je bio visoki zapovjednik Gospodnje vojske otpora (LRA) u Ugandi, osuđen je za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti. Dio optužbi odnosio se na seksualne i rodno uvjetovane zločine, uključujući prisilnu trudnoću, prisilni brak, silovanje, seksualno ropstvo i još mnogo toga. O svemu je svjedočilo sedam žena koje je oteo i držao u zatočeništvu.

Prisilna trudnoća i brak bili su jedna od taktika LRA-a, pobunjeničke paravojne skupine koju je predvodio Joseph Kony, a koja je željela uspostaviti demokratsku teokraciju u Ugandi na temelju Deset Božjih zapovijedi. Skupina je bila aktivna gotovo dva desetljeća.

Mnoge su djevojke i žene na ovim područjima bile otete i porobljene kao “supruge” vrhovnih zapovjednika LRA-a, među kojima je bio i Ongwen. Djevojke su bile pomno nadgledane i smatrane imovinom, navodi se u izvještaju organizacije CAP International koja se bori protiv seksualnog iskorištavanja, i Watye Ki Gen, organizacije preživjelih žena koja radi na zaštiti i osnaživanju djece rođene u ratu. Od djevojčica se očekivalo da rađaju i brinu o djeci, obavljaju kućanske poslove i brinu o farmi, ali i da se bore u LRA-u ako je potrebno.

Ongwenova osuđujuća presuda označava spajanje međunarodnog pravnog tumačenja seksualnih i rodno zasnovanih ratnih zločina koje je 2002. godine započeto Rimskim statutom, ugovorom kojim je uspostavljen Međunarodni kazneni sud. Bio je to prvi međunarodni ugovor koji je seksualno i rodno uvjetovano nasilje prepoznao kao zločine protiv čovječnosti, ratne zločine i, u nekim slučajevima, genocid.

Osobe koje su preživjele seksualne i rodno uvjetovane ratne zločine od strane LRA-a imale su poteškoća s ponovnom integracijom u društvo, bile su suočene s društvenom stigmom, kao i s ogorčenjem zbog prisilnog sudjelovanja u provođenju nasilja nad drugima. Kao posljedica zlostavljanja, mnoge su se vratile kući HIV pozitivne, s ožiljcima ili invaliditetom kao trajnim podsjetnicima na proživljeno.

Ongwenovi odvjetnici najavili su da će se žaliti na presudu, tvrdeći da je Ongwen bio i počinitelj i žrtva – naime, LRA ga je otela i prisilila da bude dio Konyjeve dječje vojske. [K.D.] The Swaddle…


Povezano