Objavljeno

U Quebecu se osniva sud specijaliziran za obiteljsko i seksualno nasilje

Narodna skupština Quebeca (foto: Paul VanDerWerf / Flickr)

Prijedlog Zakona br. 92 iz rujna ove godine prvi je ove vrste u svijetu, a cilj mu je uspostaviti u Quebecu sud specijaliziran za zločine koji uključuju žrtve obiteljskog i seksualnog nasilja, istaknuo je ministar pravosuđa Simon Jolin-Barrette u službenom priopćenju.

Cilj novog zakona je kvalitetnija podrška žrtvama u svim fazama sudskog procesa i uklanjanje prepreka koje ih sprječavaju u iznošenju optužbi.

Šaljemo jasnu poruku ljudima koji su žrtve seksualnog i obiteljskog nasilja: čujemo vas,” rekao je Jolin-Barrette. “Seksualno i obiteljsko nasilje nemaju mjesta u našem društvu i ne želimo da žrtve u Quebecu oklijevaju prijaviti zločine i podnijeti tužbu.”

Osnivanje ovakvog suda bila je jedna od 190 preporuka koje je prošlog prosinca kvebečkoj vladi dao stručni odbor kako bi se žrtve seksualnog napada i nasilja u obitelji osjećale sigurno od trenutka kada iznesu optužbu. Rečeno je da bi dostupne usluge trebale biti integrirane kako žrtve ne bi morale proživljavati traumu uzastopno prepričavajući napad, kao što je sada slučaj.

Žrtve će imati pristup psihosocijalnim i pravnim uslugama prilagođenima njihovim potrebama, kao i fizičkim mjestima koja su za njih sigurna. Osim toga, ljudi koji rade na slučajevima imat će kontinuiranu obuku koja će im omogućiti bolje razumijevanje i podršku žrtvi tijekom cijelog sudskog procesa.

Implementacija specijaliziranog suda provodit će se u obliku pilot-projekata u minimalno pet pravosudnih okruga, u trajanju do tri godine. [K.D.] CBC…


Povezano