Objavljeno

Sedamnaestogodišnja Uganđanka osvojila 3. mjesto na Svjetskoj šahovskoj olimpijadi

Sedamnaestogodišnja Uganđanka Gloria Nansubuga postigla je svjetski naslov na Svjetskoj šahovskoj olimpijadi u Batumi u Gruziji. Igrajući protiv najboljih igračica i igrača iz cijelog svijeta, osvojila je treće mjesto.

Nansubuga je počela igrati šah sa samo četiri godine. Njezini prvi uspjesi započeli su pod mentorstvom Roberta Kakande, učitelja šaha u strukovnoj školi St. Mbuga. Bila je najbolja šahistica na Rwabushenyi Memorial šahovskom turniru, a 2014. je predstavljala svoju zemlju na Svjetskom šahovskom prvenstvu mladih u Durbanu u Južnoafričkoj Republici.

„Putovanje u Durban je bio moj prvi let i suočila sam se s mnogim izazovima, no moje je samopouzdanje počelo neizmjerno rasti,” izjavila je Nansubuga.

Već četiri godine kasnije uzdigla se na treći najviši šahovski rang – Ženska FIDE majstorica, što znači da je na dobrom putu da nadmaši prethodne prvakinje Udange – Phionu Mutesi i Ivy Amoko. Zanimljivo je i kako je Nansubuga naučila igrati šah Phionu Mutesi, još jednu uganđansku šahovsku prvakinju. [K.D.] African Exponent / This is Africa…


Povezano