Objavljeno

Uganda zabranila politiku povrata ‘vrijednosti mlade’ u slučaju razlaza supružnika

Vrhovni sud Ugande ranije ovog mjeseca zabranio je povrat miraza koji muškarac daje obitelji za buduću suprugu u obliku stoke ili novca. Donedavno je, naime, mogao tražiti povrat takozvane ‘vrijednosti mlade’ ako bi ga supruga odlučila napustiti.

Skupine za građanska prava vjeruju da će ta odluka imati značajan utjecaj u borbi protiv obiteljskog zlostavljanja. Sud je u Kampali gotovo je jednoglasno odlučio da je sustav povrata ‘vrijednosti mlade’ protuustavan i dehumanizira žene, javlja The Guardian.

Pobornici odluke Vrhovnog suda smatraju da je ‘vrijednost mlade’ jedan od najvećih čimbenika koji vode obiteljskom nasilju u Ugandi. ‘Vrijednost mlade’ se smatra dokazom da je žena kupljena, čime se smanjuje njezina uloga u obiteljskim odlukama, ograničava neovisnost te održavaju nejednaki odnosi moći između spolova, objavljeno je u istraživanju Medicinskog fakulteta Makerere.

Muškarci iz obje obitelji se sastanu i dogovore cijenu. Kritičari praksu smatraju ponižavajućom za žene koje se kupuje i prodaje u brak.

MIFUMI, organizacija koja se prvenstveno bavi pravima žena, procjenjuje da je 68% žena ondje doživjelo neki oblik obiteljskog zlostavljanja. Žene iz siromašnih obitelji često trpe zlostavljanje kako bi zaštitile svoje roditelje, a obitelji koje žive u siromaštvu često se oslanjaju na miraz kako bi se financijski uzdržavale.

UNICEF kaže da se 40% ugandskih djevojaka udaje prije 18. godine, no druge organizacije, kao što je Girls not brides tvrdi da je brojka još i veća. Siromašne obitelji udaju kćeri rano kako bi mogle živjeti od stoke i novca koji dolazi uz brak, a druge obitelji koriste miraz da njime plate supruge za svoje sinove.

Organizacije poput MIFUMI bore se protiv cijelog sustava ‘vrijednosti mlade’, budući da impicira da je žena kupljena roba, a iako je plaćanje za suprugu i dalje legalno, smatraju da je ovo velik korak u borbi protiv nasilja nad ženama i djevojkama. [L.P.]


Povezano