Objavljeno

Grad Zagreb od ‘Medike’ traži da do utorka napusti prostor

Foto: AKC Medika/FB

Prostor bivše tvornice lijekova “Medika” zadnjih je deset godina jedan od ključnih centara nezavisne kulture i mladih u gradu Zagrebu, utočište brojnih umjetnika/ca, kreativaca/ki, radnika/ca u kulturi, udruga civilnog društva, nezavisnih kolektiva i pojedinaca/ki, no Gradski ured za imovinsko-pravne poslove i imovinu Grada Zagreba od njih je zatražio da iz prostora isele i napuste ga do utorka, 16. svibnja 2017. godine.

„Ovaj dopis kulminacija je višegodišnjeg procesa sustavne prakse srozavanja i zatvaranja mjesta nezavisne kulture u gradu Zagrebu, a pritisak na Mediku od strane gradskih vlasti traje već duže vrijeme“, upozorili su iz Medike pozivajući na tiskovnu konferenciju koja će se održati sutra, 12. svibnja, u 11 sati, u prostoru Galerije “Siva” unutar kompleksa bivše tvornice lijekova Medika (Pierottijeva 11).

Ne treba zaboraviti činjenicu da je prostor Medike gradski prostor, gdje se održavaju programi pojedinih udruga i pojedinaca/ki korisnica financirani od strane Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport i Ministarstva kulture RH, Hrvatskog audio vizualnog centra te drugih domaćih i inozemnih donatora, a posljednjih je deset godina sustavno zanemarivan u infrastrukturnom održavanju.

Na konferenciji će govoriti korisnici prostora Medika: Sunčica Remenar, članica Autonomnog kulturnog centra ATTACK!, Miron Milić, akademski slikar i jedan od najuspješnijih hrvatskih umjetnika, Nikola Mijatović, predstavnik udruge Cirkorama i Sara Ercegović, glazbena umjetnica.

Iako niti Grad niti predstavnici/e Medike još ne govore o razlozim Poziva za iseljenjem, Jutarnji ističe da je Gradonačelnik Milan Bandić u svojem je predizbornom programu iznio nekoliko kapitalnih projekata, od kojih je jedan i gradnja kongresnog centra za koji je spominjao da će se graditi ili u Pierottijevoj ulici ili na Zagrebačkom velesajmu. Osim toga, naveo je i mogućnost gradnje hotela iza Medike. [Ž.V.]

Više informacija donosimo sutra nakon pressice.


Povezano