Objavljeno

Zelenica: Platforma koja potiče solidarnost i aktivira građane/ke

Udruga Vestigium videom je predstavila platformu Zelenica kojoj je u cilju građane i građanke informirati o zelenoj razmjeni, održivom društvu , pravednoj raspodjeli unutar zajednica te brizi za prirodu.

Zelenicu je udruga Vestigium pokrenula u suradnji s Centrom za građanske inicijative, a ubrzo im se pridružila i udruga Klik! Riječ je o udrugama koje se bave pitanjima dobre ekonomije, odnosno organiziranjem druženja i događanja kojima je u cilju ljude u određenim kvartovima potaknuti na međusobnu solidarnost, podršku te razmjenu dobara koja nužno ne mora uključivati novac. U pitanju su druženja kroz koja građani i građanke samie obnavljaju svoje kvartove, održavaju radionice za djecu i odrasle, kuhaju, organiziraju eko sajmove i slična događanja.

“U doba pokretanja Vestigiuma u svijetu se također događa taj trend tranzicije iz fosilnog u postkarbonsko društvo. Ta klima nas je potaknula da se i mi počnemo baviti sličnim stvarima. Dok smo mi organizirali isporuku svojih prvih zelenih košarica, u Londonu se primjerice osnovala Seljačka tržnica, a u Parizu su se košarice razmjenjivale u kafićima.” kazala je Irena Borovina iz udruge Vestigium. “Osim radionica za djecu i uređenja kvartovskih trgića, bilo nam je važno nabaviti lokalno uzgojenu organsku hranu. Počele smo naručivati košarice svježeg povrća od tete Zdenke. Do kraja godine imale smo dvadesetak korisnika. Nakon te godine smo jednostavno rekle teti Zdenki nek’ sve donese na jedan stol i to se pretvorilo u malu tržnicu. Na Eko placu danas imamo do dvadesetak članova, lokalnih OPG-ova koji hranu uzgajaju na organski način. Mi im pomažemo u promociji i pronalasku kupaca. Udruga postaje mjesto na kojem kupci mogu doći i upoznati proizvođače, podružiti se s njima, pitati ih na koji način se to povrće uzgaja, mogu se dogovoriti da odu kod njih pomagati u sadnji, berbi…”

Centar za Civilne inicijative koji se, među ostalim, bavi i edukacijom drugih udruga te organizira radionice održivog razvoja i dobre ekonomije, uključio se u platformu kako bi građanke i građane informirao o modelima funkcioniranja ovakvih udruga, pokretanju akcija, osnivanju novih udruga te međusobnom poticanju kreativnosti.

Udruga Klik! platformi se pridružila kroz organizirane radionice uređenja školskog vrta u Voltinom, sadnje povrća i bilja u žardinjere na Savici i Dugavama te razmjenu sjemena u Borovju. Sadnjom povrća željeli su ljude osvijestiti o tome na koje sve načine mogu iskoristiti svoje vrtove i objasniti im što se sve može saditi, zašto je važno znati porijeklo sjemena te koliko je štetna upotreba pesticida koji su neizbježni u velikim trgovačkim lancima.

Ideja platforme je pokretanje razvoja održive zajednice, a to je nemoguće uz način na koji moderan svijet funkcionira. Pokretačice inicijative smatraju kako je jako važno osvijestiti ljude o problemima unutar lokalnih zajednica, a to je najbolje napraviti kroz primjere drugačijih načina djelovanja. Organski uzgoj hrane, suradnja u lokalnoj zajednici, međusobno pomaganje i solidarnost neki su od načina osnaživanja zajednice.

“Osim kvartova, napravili smo jednu akciju i u Zadru, povezali smo se s tamošnjim građanskim inicijativama i jednom zadružnom  Pivovarom. Osim Zadra, otišle smo u Španjolsku. U Granadi smo pronašli istomišljenike iz zadruge Hortigas s kojima smo provele par dana zajedno volontirajući i dijeleći neke vještine i znanja.” kaže Borovina.

U sklopu ‘Zelenice’ u kvartovima poput Dugava, Borovja, Voltina i Savica već je organiziran velik broj sajmova, radionica, grupa solidarne razmjene i druženja, a nadamo se da će njihov pozitivan primjer slijediti i inicijative, udruge i pojedinci/ke iz ostalih zagrebačkih kvartova.

Više o Zelenici možete saznati ovdje.

Povezano