Objavljeno

“Hod za život” pod krinkom obitelji, domovine i Boga pod upitnik stavlja ljudska prava

Oko deset sati počelo je pred splitskom crkvom ‘Gospe od zdravlja’ okupljanje inicijative ‘Hod za život’, a njihovi su volonteri odmah uklonili transparent ‘Hod za život gazi žene’ koji je tijekom noći osvanuo iznad fontane u Marmontovoj. Također u 10 sati tzv. Hod za život počeo je svoje okupljanje i na Trgu Franje Tuđmana u Zagrebu, a obje povorke krenule su u 11 sati uz zvukove Thompsona.

Skupina revoltiranih građanki i građana Splita u noći s petka na subotu obojila je fontanu na splitskoj Rivi u crvenu boju te postavila plakata HOD ZA ŽIVOT GAZI ŽENE kako bi izrazila svoje nezadovoljstvo. U Zagrebu su se fontane zacrvenile u petak, a u noći s petka na subotu aktivistkinje su na ruti tzv. Hoda za život ostavile obrise žena koje su stradale od posljedica nesigurnog pobačaja, a uz koje su otisnute vješalice s porukom  ‘NEĆEMO NATRAG!’.

Aktivisti_kinje koji_e brane teško izborena prava žena u Zagrebu su zbog toga tijekom tzv. Hoda za život raznim akcijama duž Ilice, ali i na pročeljima zgrada na Trgu bana Jelačića, raskrinkavali_e prave namjere tog skupa i upozorile_i da je ovo hod po ženama i njihovim pravima.

Aktivisti_kinje su i u Zagrebu i u Splitu upozorile na manipulacije kojima se služi tzv. Hod za život koji se širenjem poruka “ljubavi” i “života” predstavlja kao moraln superioran (u smislu, mi smo za život, pa ako ste protiv nas, vi ste protiv života).

„Riječ je o manipulaciji koja nije specifična za “domaći teren” – uvezena je argumentacija, forma, pa tako i diskurz.  Tom se manipulacijom pokušavaju prikazati kao borci i borkinje za život, a u sljedećem koraku sve one koji_e se protive njihovoj pogubnoj ideologiju proglašavaju “kulturom smrti” ili sličnim terminima. No u pozadini je binarna ucjena – “ili pristajete na sve što zahtijevamo ili ste protiv nas”. Jedini način kako se postaviti prema takvim manipulacijama je raskrinkavanje i dekonstrukcija, informiranje javnosti o tome.“, komentirale su za Vox Feminae predstavnice Platforme za reproduktivna prava žena.

Platformu smo pitale i za komentar činjenice da se Hod za život održava na dan preizdborne šutnje, pogotovo uzevši u obzir da će pojedini kandidati na lokalnim izborima, ministri/njihove supruge i sl. biti u povorci. U Splitu je primjerice s povorkom stupao čelnik županijskog HDZ-a Ante Sanader, kao i Blaženko Boban, još jedan od političara desne provenijencije, a kako pišu Novosti u Zagrebu su se povorci priključili ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier, Bruna Esih, Ruža Tomašić i Marijana Petir.

„Hod za život predstavljen je kao “slavljenje života, obitelji i Hrvatske”. Međutim, riječ je o političkom pritisku fundamentalističkih udruga, zaklada i inicijativa od kojih su neke, poput U ime obitelji, ujedno i stranke kandidirane na lokalnim izborima (Projekt Domovina). Činjenica da je lani hodala supruga premijera, samo nam govori o njihovoj umreženosti s brojnim državnim strukturama, a potvrada toga je primjerice i krojenje prijedloga Antidiskriminacijskog plana sukladno vrijednostima ultrakonzervativnih Davora Ive Stiera i njegovog (sada bivšeg) pomoćnika Ladislava Ilčića, kao i otpor tih struja prema rafitikaciji tzv. Istanbulske konvencije.“, kažu nam.

Valja reći da su povorku odlučili podržati i Božidar Alić u pratnji maloljetnog sina, don Damir Stojić, ali i ratni zločinac Dario Kordić.

Podsjetimo, ratni zločinac Dario Kordić, između ostalog, odgovoran je i proglašen krivim za ratni zločin u selu Ahmići u BiH, gdje su pripadnici HVO-a 16. travnja 1993. godine izvršili zločin protiv čovječnosti. Bio je to najveći pokolj u sukobu Bošnjaka i Hrvata. Kordić, osuđen za pokolj 116 civila među kojima je najmlađe dijete imalo tek tri mjeseca, protivi se abortusu pa ga se i prošle godine moglo vidjeti na “Hodu za život” Željke Markić. Marijana Petir, unatoč tome, u njegovom se zagrljaju osjećala blagoslovljeno, sudeći po njezinoj objavi na Facebooku.

Predstavnice Platforme za reproduktivna prava žena pitale smo što se krije iza poruke organizatora da oni samo žele zaštititi život “od začeća do prirodne smrti”. 

„Krije se ograničavanje dostupnosti pobačaja i njegova zabrana. Pod krinkom obitelji, domovine i Boga, hodaju kako bi RH stavili u neugledno društvo Mađarske, Poljske i Makedonije, gdje su ljudska prava dovedena pod upitnik. Važno je naglasiti da zabrana i/ili kriminalizacija pobačaja ne bi smanjila broj pobačaja, niti bi povećala natalitet – povećala bi broj ilegalnih pobačaja i smrtnost žena. To su anonimne aktivistkinje u Zagrebu poručile bojanjem fontana u crveno, što simbolizira krv žena koje su umrle zbog činjenice da je pobačaj bio ilegalan. Demografski rast i ilegalnost pobačaja nisu ni u kakvoj vezi.

Aktivisti_kinje upozoravaju i da je unatoč trenutnoj legalnosti, pobačaj u Hrvatskoj nedostupan. „Zbog visoke cijene, prakse priziva savjesti, ali i jake stigme i pritiska za žene, mnogim ženama je pristup ovom pravu ograničen, zato zahtijevamo legalan, siguran i besplatan pobačaj.“

Podsjećamo da odlukom Ustavnog suda Hrvatski sabor ima rok od dvije godine da donese novi Zakon o pobačaju, koji teče od ožujka ove godine. Aktivisti_kinje stoga ističu:

„Očekujemo daljnje pritiske radikalnih vjerskih udruga, a ako se nešto ne promijeni na političkom polju, njihovu daljnju infiltraciju u procese odlučivanja i donošenja zakona. To ne smijemo dopustiti. Inzistirat ćemo na adekvatnim mjerama i politikama za žene u svijetu rada, na unaprjeđenju socijalnih servisa koji bi olakšali živote obiteljima te očuvanju radničkih i socijalnih prava.“

Žene ne žele natrag na ilegalan pobačaj! [Ž.V.]


Povezano