Objavljeno

Studentice FFZG-a za Palestinu: Dosta šutnje!

Neformalno okupljeni studenti i studentice Filozofskog fakulteta u Zagrebu poručuju ‘Dosta šutnje!’ povodom novog napada na izbjeglički kamp u Rafahu, pozivajući ostatak akademske zajednice na akciju “kontra genocida i “za slobodnu Palestinu”.

Studenti_ce i profesori_ce na sveučilištima diljem svijeta glasno prosvjeduju protiv izraelskih napada i podrške koju zapadne vlade i institucije daju izraelskoj vladi i vojsci, a mi im se u tom otporu pridružujemo. Transparentom koji vješamo na pročelje zgrade Filozofskog fakulteta poručujemo da ne prihvaćamo učesništvo Sveučilišta u Zagrebu u genocidu nad palestinskim narodom,” poručili su iz inicijative.

Od 2015. godine Sveučilište u Zagrebu, u sklopu programa mobilnosti za partnerske države u okviru Erasmus+ mreže, razvija međunarodnu suradnju s izraelskim sveučilištima unatoč njihovoj uključenosti u genocid nad Palestincima i održavanju aparthejdnog režima kroz suradnju s izraelskom vojskom u vidu organiziranih edukacija, centara i/ili priprema dobrovoljaca za vojnu akademiju, ilegalnog preuzimanja i otuđivanja palestinskih posjeda pod okupacijom te stipendiranjem studenata vojnika IDF-a. Istovremeno, sva sveučilišta i znanstveni centri u Gazi su u potpunosti uništeni, uključujući nekada renomirane centre kvalitete i inovacije poput Al-Azhara, Al-Aase, Al-Quds otvorenog sveučilišta, Al-Israa, Fakulteta za primijenjenu znanost, Islamskog sveučilišta, Sveučilišta Gaza, Sveučilišta Palestina i drugih.

Pozivamo studente i studentice, profesore i profesorice, kao i druge radnike i radnice Sveučilišta u Zagrebu na solidarnost s Palestinom te prekid svake institucionalne suradnje s izraelskim sveučilištima i institucijama, a od Vlade Republike Hrvatske zahtijevamo prekid svih diplomatskih odnosa s Državom Izrael i diplomatsko priznanje Palestine,” stoji u priopćenju.


Povezano