Objavljeno

Francuske feministice traže istragu sajta o zavođenju

Francuske feministice iz Udruge feministica i građana zatražile su od francuskih vlasti da zatvori stranicu sa “savjetima za zavođenje”. Prema izjavi njihovog odvjetnika, stranica Seduction by Kamal (koja ima i englesku verziju), potiče na silovanje žena, što se članice organizacije trude osvijestiti Ministarstvu pravosuđa u Parizu.

Stranica uključuje rubriku o “divljem seksu” koja muškarcima predlaže da žene treba “uzeti kao životinju”: “Nemojte je pitati možete li ju uzeti kao divlju životinju. Napravite to. Pokažite joj da nema izbora”, predlaže stranica, čiji server se nalazi u Poljskoj.

“Žali se? Ne zadugo. Prirodno je odbijati autoritet, ali jednom kada ste prešli preko te prepreke, ona će vam se podati i zatražiti da je uništite.”

Na stranici se priznaje da ovo nije “najbolji način da započnete vezu za koju biste htjeli da potraje”. Kamal također moli čitatelje da njegove savjete ne shvaćaju preozbiljno: “Nemojte je udariti, nemojte je istinski uvrijediti!”

Odvjetnica i članica Udruge feministica i građana, Me Yael Mellul, osudila je “eksplicitne namjere” opisane na stranici, rekavši kako “potiču na silovanje i nasilje nad ženama”. Naglasila je kako nije riječ o slabo poznatom blogu. Prema podacima webmastera, stranica dnevno zaprimi 20 tisuća posjetitelja, a na Facebooku ima 17 tisuća lajkova.

“Ovakav tip savjeta za zavođenje često je baziran na metodama uvjeravanja koje potječu iz stereotipa o dominantnosti muškaraca i iz ženskih fantazija”, komentirao je Patrick Jean, član feminističke udruge Zéro Macho koju čine samo muškarci.

Zahtjev Udruge jedan je u nizu pritužbi podnesenih protiv stranice Seduction by Kamal. Sve prijašnje pritužbe, rekla je Mellul, bile su uzalud.

U govoru prije konferencije o online zlostavljanju održane prošli tjedan, izvršna direktorica humanitarne udruge Women’s Aid protiv nasilja nad ženama, Polly Neate, izjavila je kako se prečesto ignoriraju poveznice između nasilja u obitelji i online zlostavljanja.

“Moramo progovoriti protiv ovakve vrste mizoginije, zbog toga što služi kao podloga za nasilje nad ženama i nasilje u obitelji”, rekla je Neate. [V.S.] EuroNews/The Guardian


Povezano