Objavljeno

Francuska korak do zabrane internetskih stranica koje šire lažne informacije o pobačaju

Nakon žustre rasprave, gornji dom francuskog parlamenta jučer je odobrio prijedlog zakona koji pro-life internetskim stranicama zabranjuje širenje ‘lažnih informacija’ o pobačaju, iako su zakonodavci desnog krila bili protiv navodeći kako bi to bilo u suprotnosti sa slobodom izražavanja.

Zakon će i na internet proširiti zakon iz 1993. koji kriminalizira ‘intervencije’ u pravo na pobačaj u obliku ‘lažnih informacija’, a originalna namjera zakona bila je spriječiti pro-life aktiviste da fizički blokiraju pristup klinikama za pobačaje.

„Sloboda izražavanja ne treba se miješati s manipuliranjem“, kazala je ministrica obitelji i ženskih pitanja iz redova socijalista Laurence Rossignol, dodajući kako se zakon iz 1993. mora adaptirati za „digitalnu stvarnost“. „Prije trideset godina militanti su se lancima vezali za klinike za pobačaje… danas njihovi nasljednici borbu nastavljaju na internetu.“

Zakon, koji sada ide na završno odobrenje u donji dom parlamenta, kažnjava pokušaje zastrašivanja žena koje žele ostvariti svoje pravo na pobačaj s do dvije godine zatvorske kazne i novčanom kaznom od 30,000 eura.

Bruno Retailleau, blizak saveznik republikanskog predsjedničkog kandidata Francois Fillona za kojeg se očekuje da će pobijediti, istaknuo je da zakon u potpunosti krši pravo na slobodu izražavanja, kao i protiv ‘duha’ zakona iz 1975. koji je legalizirao pobačaj, ali i pozvao na nužnost informiranja o alternativama.

Ministrica zdravlja, Marisol Touraine, je pak komentirala da državljani/ke Francuske imaju pravo biti protiv pobačaja i kazati da su protiv pobačaja, no da zakon cilja na „sprječavanje tih stranica da diseminiraju lažne informacije“.

Ovakvu logiku bismo voljele vidjeti i u Hrvatskoj, gdje se uz molitvena okupljanja ispred i unutar kruga bolnica, nakon upisivanja riječi ‘klinika za pobačaj’ ili ‘pobačaj’ u internetsku tražilicu također prvo nabasa upravo na lažne klinike koje šire potpune dezinformacije ili manipuliraju informacijama na temu prekida trudnoće, a zakonski se ništa ne može poduzeti kako bi se tome stalo na kraj.

Ured Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova na problem spomenutih klinika upozorio je Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo uprave, od koji se potonje izjasnilo nenadležnim i uputilo ih na Ministarstvo unutarnjih poslova iz kojeg poručuju da ne vide ništa sporno ili kažnjivo. [Ž.V.]


Povezano