Objavljeno

Francuska udvostručila trajanje porodiljnog dopusta za očeve

Francuska će udvostručiti roditeljski dopust za očeve na 28 dana, od čega će sedam biti obavezno, najavio je predsjednik Emmanuel Macron.

Čak 80% Francuza/skinja smatra da je dosadašnje trajanje dopusta za očeve bilo prekratko. Nova mjera stupa na snagu sljedećeg srpnja, a poslodavci koji očevima odbiju omogućiti obvezni dio dopusta bit će kažnjeni s do 7500 eura.

Predsjednik je krajem prošle godine sastavio tim koji je proučavao prvih 1000 dana života djeteta. Na temelju rezultata, tim je predložio roditeljski dopust za očeve u trajanju od devet tjedana, no francuska se vlada ipak odlučila za četiri tjedna, ističući kako je i to velik korak naprijed.

U Francuskoj postoji i dodatni dopust koji je moguće koristiti po isteku majčinskog/očinskog dopusta, u periodu od šest mjeseci i tri godine starosti djeteta ako par ima dvoje ili više djece, te ako je dopust podijeljen između oba roditelja. Taj dopust nije plaćen, no postoji mogućnost državnih potpora.

Usporedbe radi, Švedska trenutno nudi 60 dana dopusta za očeve uz 80% plaće, Španjolska 12 tjedana uz punu plaću (16 tjedana od sljedeće godine), Finska 54 dana uz 70% plaće, Portugal 25 dana i Italija sedam dana uz punu plaću. [K.D.] The Guardian…


Povezano