Objavljeno

Francuska: Radnici mogu dati dane bolovanja kolegama s bolesnom djecom

Francuski parlament usvojio je zakon koji omogućuje radnicima da anonimno doniraju svoje slobodne dane kolegama s teško bolesnom djecom. Ideja je potekla od slučaja radnika kojem su kolege ustupile 170 slobodnih dana da bude uz svog teško bolesnog sina.

Mogućnost koja je već postojala u nekim privatnim tvrtkama sada je proširena na javni sektor zahvaljujući odluci Senata koji je napokon zakonu dao zeleno svjetlo.

Zakon je predložio zastupnik desnice Paul Salen, inspiriran slučajem zaposlenika Christophea Germaina, kojem su kolege dale svoje slobodne dane kada je njegov 11-godišnji sin, Mathys, obolio od raka. Mathys je preminuo u prosincu 2011. godine.

Međutim, zakon nije glatko prihvaćen. Dok je ministar rada François Rebsamen ostao suzdržan, ljevica je glasovala protiv, jer se na taj način poslodavce oslobađa svake odgovornosti prema radniku u sličnim situacijama. „Vaš zakon, prikazan kao velikodušan, u potpunosti će osloboditi poslodavce od odgovornosti i stvoriti nepodnošljivo ozračje nepravde između onih koji imaju slobodne dane i onih koji nemaju“, tvrdi ljevičar Dominique Watrin. [A.V.] RFI


Povezano