Objavljeno

Francuska: Osnovan odbor za ravnopravnost žena u kulturi

Početkom ovog mjeseca, francuska ministrica kulture i komunikacija Aurélie Filippetti  najavila je da će stvoriti odbor od tridesetak ljudi koji će “slijediti napredovanje položaja žena” u kulturi i medijima.

Odbor će biti osnovan u suradnji s Ministarstvom za ženska prava, a u svome djelovanju vodit će se podacima koje prikupe sami i dobiju od Ureda za praćenje ravnopravnosti kako bi raspravljali o situaciji, procjenjivali poteškoće, te davali prijedloge za poboljšanje situacije i pratili njihovu provedbu i rezultate.

Odbor će se sastojati od trideset predstavnika/ica kulturnih institucija i medija, ali i stručnjaka/kinja za medije i/ili rodnu ravnopravnost, te umjetnica, među kojima se ističu spisateljica Anne-Marie Garat i redateljica Marjane Satrapi.

Odbor namjerava promijeniti stavove prema ženama u medijima i u društvu ukazivanjem na diskriminaciju i seksističke stavove te uključujući načelo jednakog pristupa vodećim pozicijama u raznim institucija (kazalištima itd.).

Prema izjavi ministrice, situacija je trenutno žalosna, a položaj žena vrlo nepovoljan, bez obzira radi li se o ženama koje vode kulturne ustanove ili na bilo koji način sudjeluju u kulturi.

Prema postojećim podacima Ureda za praćenje ravnopravnosti, samo 24% kulturnih institucija u Francuskoj vodi neka žena, manje od trećine predstava i filmova proizvedenih u sezoni 2011-2012 nastalo je pod ženskim vodstvom, a samo 20% stručnjaka koji se pojavljuju ili citiraju u medijima su žene.

Uz još uvijek postojeće razlike u plaćama, to govori da su žene i na francuskoj kulturnoj sceni još uvijek daleko od ravnopravnosti, a francuska ministrica kulture nada se da će osnivanje ovog odbora to bar malo primijeniti. Lumen/Telerama.fr


Povezano