Objavljeno

U Francuskoj ponovno aktualna tema seksizma u politici

Seksualno zlostavljanje u parlamentu u Francuskoj je ponovno u središtu pozornosti, a lansirana je i nova web stranica koja potiče parlamentarke i druge službenice da prijave neželjeno ponašanje.

Žene iza ove inicijative navode da su seksističke izjave i ponašanje u hodnicima parlamenta svakodnevica te kako su slučajevi o kojima se može čitati u medijima samo ekstremni primjeri.

„Seksistički govor i ponašanje za žene u politici su svakodnevica, bilo da su izabrane ili su dio osoblja“, kazale su Le Mondu u ponedjeljak.

Jedan od zastupnika, Denis Baupin, u svibnju je podnio ostavku nakon što je optužen za višedesetljetno zlostavljanje, dok je ministar Jean-Michel  Baylet prošlog tjedna u parlamentu optužen za udaranje kolegice. Iako oba muškarca poriču optužbe, publicitet oko Baupinova slučaja otvorio je prostor za parlamentarke i druge zaposlenice da progovore o macho kulturi u parlamentu.

Web stranica imena chaircollaboratrice.com, iako zvuči kao ‘Dragi kolega/ice’, ustvari znači ‘tijelo moje kolegice’, a već sadrži nekoliko anonimnih svjedočanstava žena koje uglavnom govore o neželjenim komentarima vezanima uz izgled ili seksualno obojan jezik.

Jedna od njih navela je primjer zastupnika koji je prekinuo aktualnu diskusiju kako bi joj uputio komentar, „Znate, smiješno je, nikad nisam spavao s Arapkinjom…“. Odgovorila mi je, „Znate što, smiješno je, ali nikada nisam ošamarila zastupnika!“.

Podsjetimo, preko 500 političarki potpisalie su u svibnju peticiju kojom osuđuju seksualno zlostavljanje prisutno u francuskoj politici, pozivajući pritom na nove mjere kojima bi se stalo na kraj seksualnom uznemiravanju u politici. TheLocal


Povezano