Objavljeno

Preminula Simone Veil, francuska političarka i aktivistkinja za ženska prava

U petak je u dobi od 89 godina preminula francuska političarka Simone Veil, velika aktivistkinja za ženska ljudska prava koja se kao ministrica zdravstva 1974. godine izborila za legalizaciju pobačaja u Francuskoj. Ova francuska Židovka preživjela je nacistički logor smrti, a kao podsjetnik na najmračniji period novije povijesti utemeljila je Zakladu za sjećanje na holokaust.

Simone Veil 1979. godine postala je prva žena koja je predsjedala Europskim parlamentom, a tijekom svoje političke karijere aktivno se zalagala za europsku izgradnju te francusko-njemačko pomirenje.

Sa samo šesnaest godina Veil je zajedno s roditeljima i sestrom Milou odvedena u Aushwitz, a zatim u Bergen-Belsen, gdje je radila u kuhinji. Tijekom boravka u koncentracijskim logorima ostala je bez majke, oca i brata, a jedna od njezinih sestara, Milou, preminula je u prometnoj nesreći sedam godina nakon oslobođenja iz koncentracijskog logora.

Odlučna u namjeri da ostvari akademsku karijeru, Veil je ubrzo započela studij prava i političke znanosti. Magistrirala je 1956. godine te se zaposlila u Ministarstvu pravosuđa gdje je bila odgovorna za pravosudne poslove i poboljšanje zatvorskih prava i tretmana zatvorenica u ženskim kaznionicama.

Tu je poziciju napustila 1964. kako bi postala voditeljica civilnih poslova i poboljšala opća prava i status žena u Francuskoj. Uspješno je izborila pravo na dvojnu roditeljsku kontrolu pravnih obiteljskih pitanja te žensko pravo na posvajanje djece. Godine 1970. postala je generalna tajnica Vrhovnog vijeća Magistracije, a od 1974. do 1979. obnašala je dužnost Ministrice zdravstva. S te je pozicije ženama u Francuskoj osigurala jednostavniji pristup kontracepciji i pravo na pobačaj.

Iako se od 2005. godine, kada se odrekla svoje pozicije u Ustavnom vijeću Francuske, nije bavila politikom, tijekom predsjedničkih izbora 2007. godine podržala je kandidaturu Nicolasa Sarkozyja.

U studenom 2008. godine postala je šesta žena članica Francuske akademije, prestižnog tijela koje nadgleda francuski jezik i njegovu uporabu.

Povezano