Objavljeno

Fotografkinja Glorija Lizde dobitnica Nagrade Radoslav Putar 2022.

Glorija Lizde (foto: Institut za suvremenu umjetnost / Facebook)

Splitska umjetnica Glorija Lizde ovogodišnja je dobitnica Nagrade Radoslav Putar za seriju fotografija Neustrašiva mladost, a nagrada joj je u utorak uručena u Salonu Galić u kojemu je istovremeno otvorena i izložba radova finalista/kinja natjecanja.

Lijepo je dobiti priznanje za svoj rad, ali mislim da smo svi bili jednaki u tome​. Moj se rad bavi knjigom mog djeda u kojoj je opisao svoj put u Drugom svjetskom ratu i u suštini je to proučavanje na koji se način trauma i sjećanja prenose s generacije na generaciju što mislim da je posebno važno za ovaj naš prostor na kojem živimo koji je izuzetno opterećen poviješću i traumama više ratova“, kazala je umjetnica.

Glorija Lizde (Split, 1991.) i inače u svom fotografskom radu istražuje teme obiteljskih odnosa, genetskog nasljeđa i sjećanja. Završila je preddiplomski studij filma i videa pri Umjetničkoj akademiji u Splitu te diplomski studij fotografije pri Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, imala je nekoliko samostalnih izložbi te sudjelovala na brojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu, a na “Neustrašivoj mladosti” radila je posljednje tri godine.

Uz Gloriju Lizde finalistkinje Nagrade Radoslav Putar 2022. su bile Katerina Duda, Vladimir Novak i Marina Rajšić.​ Organizator 21. izložbe finalista i dodjele Nagrade Radoslav Putar u Salonu Galić su Institut za suvremenu umjetnost Zagreb i Hrvatska udruga likovnih umjetnika (HULU) Split.

​Nagrada Radoslav Putar sastoji se od dvomjesečnog boravka u Residency Unlimited u New Yorku, potom samostalne izložbe u Institutu za suvremenu umjetnost u Zagrebu tijekom 2023. godine, produkcije multioriginala u suradnji s Galerijom S iz Koprivnice i mjesta u žiriju Nagrade Radoslav Putar 2023. 

​Izložba ostaje otvorena do 9. srpnja, a posjetitelji je mogu obići od ponedjeljka do petka u vremenu od 10 do 13 i od 17 do 21 sat, te subotom od 10 do 13 sati.


Povezano