Objavljeno

IWMF osnovao Anja Niedringhaus nagradu za foto-novinarstvo

International Women’s Media Foundation (IWMF) pokrenula je Anja Niedringhaus Courage in Photojournalism Award, nagradu u čast fotografkinje Associated Press koja je ubijena u Afganistanu.

Fotoreporterku i dobitnicu Pulitzerove nagrade Anju Niedringhaus, 4. travnja 2014. godine, ustrijelio je i ubio afganistanski policajac, dok je izvještavala o predsjedničkim izborima u Afganistanu. Ona je navodno 14. novinar/ka koja je bila žrtva ovakvog napada samo u 2014. godini.

U svom priopćenju objavljenom u utorak, IWMFističe kako će Anja Niedringhaus Courage in Photojournalism Award odati počast foto-reporterkama koje se ističu po svojoj izvanrednoj hrabrosti i suočavaju sa smrtnom opasnošću kako bi razotkrile istinu.

Niederinghaus je imala godine iskustva izvještavanja s kriznog područja, iz zona sukoba na Balkanu, u Iraku, Libiji i Afganistanu. Njezine fotografije zabilježile su rat u Iraku, borbu za ženska prava u Afganistanu, ali i sportska natjecanja na Olimpijskim igrama.

Primila je IWMF-ovu nagradu Courage in Journalism Award 2005. godine, te je bila dio Associated Press grupe fotoreportera koji su iste godine osvojili Pulitzerovu nagradu za najnoviju fotografiju.

Iz IWMF-a poručuju da će nagrada, čije je pokretanje omogućila donacija od milijun dolara iz Howard G. Buffett Foundation, biti dodjeljivana jednom godišnje fotoreporterki čiji rad bude bio na tragu rada Anje Niedringhaus. [I.M.] TheHuffingtonPost


Povezano