Objavljeno

Filmom do osnaživanja – Miss Representation

Mala zastupljenost žena na položajima moći i utjecajnim pozicijama te često omalovažavajuće prikazivanje žena u medijima tematika je o kojoj kritički progovara Miss Representation, film redateljice, scenaristice, ujedno i bivše prve dame San Francisca, Jennifer Siebel Newsom.

Prikazan je na Sundance film festivalu 2011 u kategoriji dokumentarnog filma, a bavi se rodnom tematikom i istražuje medijske vrijednosti žene koje su gotovo uvijek portretirane kroz površne koncepte ljepote, seksualnosti i mladolikosti.

Snažni glasovi utjecajnih američkih žena poput Condoleezze Rice, Glorie Steinem, Katie Couric, Margaret Cho, Nancy Pelosi, Jane Fonde, Rosarie Dawson u filmu su progovorili o degradirajućoj medijskoj slici žena. Jednako su snažni zabrinjavajući glasovi srednjoškolki koje žele konačni prekid degradiranja, omalovažavanja i prikazivanja žene kroz njezino tijelo. Riječima intervjuirane tinejdžerke: “Sve se vrti oko tijela, ne oko inteligencije”.

Miss Representation iznosi i poražavajuću statistiku koja jasno pokazuje odnos i preraspodjelu moći među spolovima, a cilj joj je pritom osvijestiti žene o njihovim  mogućnostima postajanja utjecajnim i ukazati na negativnu sliku žene u mainstream medijima. Kritika se odnosi na reprezentaciju žena isključivo kroz fizički poželjne atribute, što nepovratno može utjecati na formiranje identiteta nadolazećih generacija djevojaka.

Uz distribuciju filma odvija se kampanja za osnaživanje žena kao liderica, a zarada od filma donira se udrugama poput Girls for A Change, Girls Inc., The International Museum of Women, Step Up Women’s Network, The Women’s Media Center. [A.L.]

Miss Representation – 9-minutni trailer


Povezano