Objavljeno

Proglašene laureatkinje 15. Subversive Festivala

Foto: Subversive Festival

Svečanom dodjelom nagrada Wild Dreamer u zagrebačkom kinu Tuškanac u nedjelju navečer završen je filmski dio 15. Subversive Festivala koji je i ove godine u igranoj i dokumentarnoj konkurenciji donio recentne i provokativne naslove, a najbolje filmove proglasio je tročlani žiri u sastavu Sonja Leboš, Tina Leisch i Marko Stojiljković.  

Žiri je najboljim filmom u igranoj konkurenciji proglasio film Planet španjolsko-argentinske redateljice Amalije Ulman jer, kako stoji u obrazloženju žirija:

Prvi dugometražni film mlade Amalije Ulman naizgled je bezbrižno ispričana priča o majci i kćeri sofisticirane elegancije koje se suočavaju s tragedijom siromaštva na iznenađujuće dosjetljive načine. Inteligentna, zabavna i istovremeno dirljiva, ova indie obiteljska dramedija napravljena je uvjerljivo i sigurne ruke, nježno i s istančanim osjećajem za estetiku filmske priče“.

Najboljim filmom u dokumentarnoj konkurenciji proglašen je film Kako spasiti mrtvog prijatelja redateljice Marusje Siroječovskaje. Riječima žirija:

Laureatkinja dokumentarne konkurencije također je mlada debitantica u formatu dugog metra. Iskrena priča  mlade redateljske debitantice o prijateljstvu, ljubavi, zlouporabi droga a ponajviše o pripadanju ušutkanoj generaciji mladih u Rusiji, ali i šire, o čijim osobnim životima se ne zna gotovo ništa, ispričana je bez uljepšavanja.“

Posebno priznanje u dokumentarnoj konkurenciji žiri je dodijelio filmu Mutzenbacher redateljice Ruth Beckermann. Film je istaknut jer je u pitanju: „zapanjujuće inteligentna ‘klopka’ za muškarce koja je omogućila njihovo otvaranje kameri te javni govor o seksualnosti bez ustručavanja. Za sve one koji znaju koliko je takav govor rijedak, ovo je epohalan film.“


Povezano