Objavljeno

Feministička skupina u akciji preimenovanja nizozemskih ulica po zaslužnim ženama

foto: De Bovengrondse@Twitter

Potaknute istraživanjem portala De Correspondent, koje je pokazalo da čak 88% ulica u velikim gradovima nosi imena po muškim povijesnim ličnostima, nizozemske aktivistkinje okupljene u feminističkoj grupi De Bovengrondse odlučile su neformalno preimenovati ulice diljem zemlje u čast strašnih žena postavljanjem ploča s njihovim imenima.

Samo 12% ulica u Amsterdamu, Utrechtu i Groningenu nosi ženska imena, a ona se uglavnom svode na različita ženska božanstva ili supruge slavnih muškaraca.

“Nazivi ulica daju nam uvid u to koga naše društvo vrednuje, i zato mislimo da je vrijeme da promijenimo te odnose. Kako bi bilo kad bi se ljudi, vidjevši imena snažnih žena, osjećali doslovno kao doma?” pitaju se De Bovengrondse.

Među prvih 12 žena koje su dobile svoje ulice u Amsterdamu nalaze se matematičarka Ada Lovelace, nizozemska pripadnica pokreta otpora i feministkinja Marie Anne Tellegen, nizozemska slikarica Judith Leyster i Beyoncé, koju opisuju kao “jednu od najvećih ikona našeg vremena” koja je “stavila feminizam i položaj Afroamerikanki u središte svog rada.”

Inicijativa se iz Amsterdama proširila u Rotterdam, Groningen, Utrecht i druge gradove, a cilj je preimenovati tisuće ulica.

Aktivistkinje postavljaju ploče s novim nazivima ulica ispod postojećih kako bi naglasile da ne žele “istisnuti” muškarce, već potaknuti ljude na razmišljanje, a gradsku vlast da razmotri korištenje ženskih imena kada imenuju nove ulice ili stambene komplekse.

“Često možemo čuti argument da je logično što ima toliko puno ‘muških’ ulica budući da su povijest pisali muškarci, no bilo je i značajnih žena,” kazala je Santi van den Toorn, jedna od pokretačica inicijative.

 


Povezano