Objavljeno

Građani i građanke nedovoljno uključeni/e u izradu proračuna lokalnih jedinica

Usprkos Zakonu u pravu na pristup informacijama, Zakonu o proračunu, uputama za izradu proračuna i ponuđenom formatu vodiča za građane/ke uz proračune lokalnih jedinica, velik broj lokalnih jedinica i ove godine nije transparentno objavio proračunske dokumente niti proračunske vodiče za građane i građanke.

Na taj način građanima i građankama onemogućeno je da dobiju potpune, točne i pravovremene informacije o proračunu te da utječu na što efikasnije prikupljanje javnih sredstava i ponudu javnih dobara i usluga, povećanje odgovornosti Vlade i vlasti lokalnih jedinica te smanjenje mogućnosti za korupciju.

U izvještaju koji je Institut za javne financije (IJF) objavio 5. srpnja vidljivo je da se proračunska transparentnost hrvatske središnje države znatno pogoršala, te su stoga autori/ce izvještaja Katarine Ott, Mihaele Bronić, Miroslava Petrušića i Branka Stanića naveli/e kako Ministarstvo financija i Vlada moraju povećati transparentnost proračuna središnje države ukoliko žele obvezati i lokalne jedinice da poprave transparentnost proračuna.

Izvještaj pokazuje da su najtransparentnije županije (čak 11 županija objavilo je svih pet ključnih proračunskih dokumenata), slijede ih gradovi (samo 25 od 128 gradova objavilo je svih pet dokumenata), a najgora je transparentnost općina (samo 8 od 428 općina objavilo je svih pet dokumenata).

Usprkos nedostatku sredstava, među najtransparentnijim lokalnim jedinicama našle su se one sa znatno nižim brojem stanovnika, kao i nižim ukupnim prihodima i prihodima po stanovniku, dok neke od lokalnih jedinica s najvišim ukupnim prihodima i prihodima po stanovniku nisu objavile niti jedan proračunski dokument.

Osim netransparentnosti, velik je problem i što većina lokalnih jedinica i dalje ne objavljuje prijedlog proračuna, već objavljuju izglasani proračun, čime građane i građanke stavljaju pred gotov čin.

Kako bi zainteresirali građane i građanke za proračunska pitanja, mnogi gradovi na svojim stranicama nude prilagođene interaktivne vodiče. Tako na službenoj stranici riječkog gradonačelnika možete zaigrati edukativnu igru Proračun(ajme)!, a Slavonski Brod omogućuje sudjelovanje u kreiranju gradskog proračuna. Pazin na stranici Pazi(n), proračun! nudi vizualizacije i mogućnost sudjelovanja u izradi proračuna za 2017. godinu, a Grad Pula ima interaktivnu stranicu PROračun koja omogućuje brojne analize i brze odgovore na pitanja te stranicu na kojoj građani kreiraju proračun.

Izvještaj navodi da bi Zajednica županijaUdruga gradova i Udruga općina mogle imati ključnu ulogu u promicanju transparentnosti i participacije javnosti u reformi teritorijalnog i fiskalnog ustroja države.

Institut je objavio i interaktivnu kartu s detaljima o proračunskoj transparentnosti svih županija, gradova i općina. Kulturpunkt

 


Povezano