Objavljeno

Feministička inicijativa pokrenuta i u Norveškoj

Feministička inicijativa, stranka koja je na parlamentarnim izborima u Švedskoj prošlog rujna bila na korak do ulaska u švedski parlament, krenula je s radom i u Norveškoj. Kako javlja The Local, stranka trenutno traži kandidate/kinje za predstojeće lokalne izbore u Oslu i Bergenu.

Sunniva Schultze-Florey, jedna od osnivačica norveškog ogranka, rekla je da se nada da će ova stranka imati isti utjecaj na norvešku politiku, kao što ga je Zelena stranka imala 90-ih.

„Želimo učiniti za feminizam ono što je Zelena stranka učinila za okoliš. Natjerati sve stranke da se pozabave tim pitanjem“,  izjavila je. „Ostale stranke tretiraju feminizam kao sporedno pitanje“.

Novoosnovana stranka uživa i potporu Gudrun Schyman, karizmatične predsjednice stranke u Švedskoj, koja je izjavila kako je sigurna da je Feministička inicijativa potrebna na mnogo načina u svakoj državi, ako želimo društvo jednakosti, slobodno od svih oblika diskriminacije.

Feministička inicijativa osnovana je prije deset godina u Švedskoj , no nije imala značajnijeg uspjeha do 2013. godine, kada je Schyman počela držati i do četiri govora dnevno u domovima pristaša. Takva aktivnost dovela je do znatnog povećanja članstva, i osvajanja jednog mandata na izborima za Europski Parlament na izborima u svibnju. Izlazne ankete na švedskim parlamentarnim izborima davale su stranci 4% osvojenih glasova, čime bi prešla prag i ušla u parlament, no, krajnji rezultati su donijeli nedovoljnih 3.1% glasova. [V.U.]


Povezano