Objavljeno

Eskalacija nasilja u Iraku: Zašto se ne čuju ženski glasovi?

Aktualni kaos u Iraku privukao je pozornost velikoga djela javnosti. Naveliko se piše o političkoj odgovornosti, vojnoj akciji i neizrecivim zločinima, no u cijelom tom neredu nešto nedostaje: glas iračkih žena.

Prije više od dva tjedna džihadisti Islamske države u Iraku i na Levantu (ISIL) pokrenuli su ofenzivu u Iraku s ciljem stvaranja islamske države između Sirije i Iraka. Irak je, po tko zna koji put, zavijen u unutarnje sukobe i sektaško nasilje.

Dok muškarci s obje strane stradavaju u borbi, žene ostaju nezaštićene u svojim domovima, a ISIL-ovi ratnici ih nerijetko prisiljavaju na tzv. ‘jihad brak’. Izraz ‘jihad brak’, poznat i kao ‘seksualni jihad’, koristi se kako bi se opisao čin svojevoljnog predavanja „žena koje nitko ne posjeduje“ ratnicima.

Termin se dakle odnosi na žene koje nisu u braku, te samovoljnim pružanjem seksualne utjehe vojnicima pomažu uspostavljanju islamskog poretka. Međutim, kako navodi Yanar Mohammed, predsjednica Organizacije za slobodu žena u Iraku, žene se na taj čin ne odlučuju svojevoljno, već su prisiljene.

Prema posljednjim podacima, samo u drugom najvećem iračkom gradu Mosulu, u period od četiri dana, ISIL-ovi ratnici oteli su i silovali 13 žena. Četiri od njih kasnije su počinile samoubojstvo.

Upravo zbog toga, osim o prevenciji silovanja u vojnim sukobima, raspravljati treba i o traumama s kojima žrtve kasnije moraju živjeti, odnosno o zdravstvenoj skrbi i pomoći kako bi što uspješnije ponovno izgradile svoje živote. Također, osim stručnog savjetovanja, žrtvama silovanja treba omogućiti i sigurne pobačaje, smatra Mohammed. [M.B.] HuffingtonPost


Povezano