Objavljeno

Deseci pripadnica etnoreligijske skupine Jazidi prodane militantima IS-a

Prema podacima Sirijskog opservatorija za ljudska prava (SOHR) 27 žena iz Iraka prodano je Islamskim džihadistima, i to svaka za oko 1,000 dolara.

Pripadnice etnoreligijske skupine Jazidi, otete su, prisiljene na brak s militantima Islamske države u Siriji i prelazak na Islam. Neki sirijski Arapi i Kurdi pokušali su kupiti žene kako bi ih oslobodili, no prodaja je bila dopuštena borcima IS-a.

Raniji izvještaji govore da je čak 300 Jazidi žena oteto i prevezeno u Siriju u posljednjih tjedana, međutim velikoj većini se još uvijek ne može ući u trag. Žene su uglavnom prodane u sjeveroistočne dijelove provincije Aleppo, te provincije Raqqa i Hassakeh.

UN-ova povjerenica za religijska prava Heiner Beilefeldt, na ovo je upozorila već prošlog mjeseca: “Imamo izvješća koja govore da su žene ubijane i neslužbena izvješća koja govore da je stotine žena i djece oteto – mnogi od tinejdžera bili su seksualno zlostavljani, a žene dodijeljene borcima IS-a”.

IS-ovi borci nekoć su bili irački ogranak Al Qaede, ali ubrzo su se odvojili zbog drugačijih uvjerenja i tumačenja Islama, koja su se počela smatrati preekstremnima. Usprkos tome, uspjeli su osvojiti neke dijelove Sirije i Iraka. U kolovozu su osvojili par Jazidi sela u području planine Sinjar te pobili i porobili velik broj žena.

Jazidi su inače manjina koja govori kurdski i slijedi drevnu religiju koja korijene vuče iz Zoroastrizma, a zbog neuobičajene kombinacije vjerovanja i praksi IS ih smatra ‘štovateljima vraga’. [M.Ž.] ABC News


Povezano