Objavljeno

Emisija ‘Otpornik’, epizoda 6: Homo, fešta!

U Poreču je od 26. do 28. kolovoza održan festival ‘Homo, fešta!’ u organizaciji Centra za građanske inicijative Poreč. Cilj festivala bio je prihvaćanje LGBT osoba kao ravnopravnih članova/ica društva te poticanje LGBT osoba s područja Istre, ali i cijele Hrvatske, da slobodno i bez straha hodaju svojim ulicama.

U sklopu festivala održana je izložba fotografija Nine Đurđević naziva ’17:15′ te izložba ‘Andro boi’ Helene Janečić, koja je ujedno održala i radionicu crtanja portreta. Tijekom dvije večeri organizirane su projekcije filmova ‘Ja kad sam bila klinac, bila sam klinka’ Ivane Todorović, ‘I Know You Are, But What Am I’ Nađe Sinić, dokumentarnog fima ‘Ljubav je zakon’ Dragoslave Barzut te projekcija filma ‘Pride za sve nas’, koji je nastao ove godine u sklopu obilježavanja 15. godišnjice Zagreb Pridea.

U suradnji sa Sarajevskim otvorenim centrom održane su radionice aktivizma i coming outa na kojima se razgovaralo o zadanim problematikama unutar regije i pojedinih gradova.

Osim edukativnog dijela, Colinda EvangelistaEntity i Spazam Orgazam iz House of Flamingo svojim su performansom oduševile slučajne i namjerne posjetitelje noćnog kluba Villa Club u kojem se uz glazbenu podlogu DJane Miss-Iconic plesalo do ranih jutarnjih sati.

Kako bismo dio atmosfere s festivala prenijeli svima kojie nisu imalie priliku posjetiti Poreč, razgovaralie smo s Natašom Vajagić iz Centra za građanske inicijative Poreč, fotografkinjom Ninom Đurđević, Naidom Kučukalić iz Sarajevskog otvorenog centra te Marinom Čajdom iz udruge House of Flamingo.

https://www.youtube.com/watch?v=nP1X7g7QuH8

Otpornik je emisija u kojoj problematiziramo aktualne društveno-političke i ekonomske teme koje su u fokusu organizacija civilnog društva, sindikata, radnika i radnica, kao i drugih rodno osviještenih i društveno odgovornih skupina i pojedinaca. Poseban naglasak je na pitanjima ekonomske nejednakosti, socijalnim, radničkim, ženskim i rodnim pravima, s ciljem doprinosa pluralizmu medija i demokratizaciji društva.

Emisija je nastala u produkciji K-zone (Voxfeminae) i Baze za radničku inicijativu i demokratizaciju (BRID), a prikazuje se na Kanalu Ri, riječkoj regionalnoj televiziji kao i na drugim lokalnim televizijama i internetskim portalima. Otpornik je financijski podržan od Agencije za elektroničke medije.


Povezano