Objavljeno

Ekranizacija ‘Sluškinjine priče’ dolazi u doba napada na reproduktivna prava žena

Feministički klasik spisateljice Margaret Atwood Sluškinjina priča, uskoro ćemo moći gledati na malim ekranima. Naime, online streaming tvrtka Hulu naručila da 10 epizoda, a mini serija će nastati u izvedbi scenarista Brucea Millera te u koprodukciji same autorice.

Objavljeno je i da će uloga glavnog lika Offred pripasti Elisabeth Moss, publici poznatoj iz serija Mad Men i Top of the Lake.

Priča koja je smještena u bližu budućnost, prikazuje život u teokratskom društvu Gilead koje kontrolira ženska tijela i plodnost. U vrijeme ekološke katastrofe, društvom vladaju fundamentalni vođe koji se prema ženama ponašaju kao robovlasnici.

Elisabeth Moss igra ulogu jedne od glavnih preostalih plodnih žena Offred, koja ima status ‘maternice na dvije noge’ te je prisiljena na seksualno ropstvo kako bi repopulirala uništeni svijet rađanjem elitne i snažne djece. ‘Offred’, robovsko ime koje proizlazi od imena zapovjednika – Of Fred (Od Freda) – refleksija je na kulturu koja negira identitet žene svodeći ga na reproduktivnu ulogu.

Kada je knjiga objavljenja 1985. godine javno je kritizirala niz Reaganovih reformi o reproduktivnim pravima u SAD-u te antifeminističke poglede pokreta kršćanske desnice Moral Majority. U okviru novih izbora u Americi, jačanju republikanskih mjera te politici Donalda Trumpa koji promiče zabranu pobačaja i kažnjavanje žena koje počine abortus, ova tema je i dalje aktualna te pronalazi snažne poveznice s današnjim društvom, kako američkim, tako i hrvatskim.

Moss koja je već prepoznata u ulozi oštroumne i hrabre detektivke Robin Griffin koja istražuje seksualno nasilje u malenom gradu u BBC-evoj seriji Top of the Lake bila je savršen odabir za ulogu u seriji Sluškinjina priča kojoj je cilj bez puno riječi progovoriti o društvu u kojem je izložena autoritatnom nadgledanju.

Ukoliko niste znali/e, knjigu Sluškinjina priča ekranizirao je Volker Schlondorff  1990. godine, ali vjerujemo kako će serija čiji izlazak se najavljuje za 2017. godinu puno jasnije reflektirati današnju poziciju žena u društvu. [K.J.] Bitchmedia/Jezebel


Povezano